Puan vermedi·626 syf.····Okunma: 25 Ağustos 2021 19:22 Merhabalar kitapla ve yazarla ilgili bilgileri google' a danışıp kolaylıkla bulabileceğinizden ben buraya kitabı okurken bende bıraktığı duygu ve düşünceleri dilim döndüğünce anlatmaya çalışacağım. Her kitap kendine has bir tat bırakır okuyucunun zihninde tıpkı yemek seçme gibi bazı kitapları çok severiz bazısını az. Ama şunu söylemeliyim ki bu kitabı benim gibi 'Güçlü Kadın' profilini ve klasik eserleri seven herkes sevecektir eminim.
Jane Eyre Annesi ve babasının trajik ölümü sonucu dayısının himayesine alınmış fakat dayısının da vefatı sonucu zalim yengesinin eline düşmüş küçük bir kız çocuğu. Hemde başta kendi varlığını kabul ettirmek, sevgi görmek için çabaları olsa da bunun mümkün olmadığını görünce hırçınlaşıp duygularını dosdoğru söylemeyi tercih eden gözleri çakmak çakmak cesur bir kız çocuğu . Bunun üzerine kötü yengemiz jane i başından savmak için hayatının geri kalanını geçirmesi için yetimhaneye gönderiyor. Asıl olaylar bundan sonra başlıyor diyebiliriz ama hayatının geri kalan kısmında alacağı kararları kendine has dik duruşunu tüm bu çocukluk döneminde yaşadığı olayların sonucu olarak gördüm ben bir eğitimci olarak. Mezun olduktan sonra mürebbiyelik yaptığı malikanede kendinden bişeyler bulduğu küçük Adele'ye ve( evin beyi) Edward'a derinden bir sevgi duyması sonucu başına gelenler ise insanı hem şaşırtıyor hemde hüzünlendiriyor ama gurur duyuyorsunuz Jane ile. Hayatın en zor anlarında doğru karar verebilmek ve sevgi yüreğimizi tam anlamıyla ele geçirmişken yanlış yapmamanın huzurunu ta içinizde hissediyorsunuz. Ve bu doğru kararların, verilen emeklerin, çekilen acıların tanrı tarafından ödüllendirilmesine şahitlik ediyorsunuz. Kimilerimiz buna mucize diyebilir. Ayrıca toplumların kadınlara ve insanların fiziksel güzelliğe bakış açısı da ciddi anlamda eleştirilmiş.
JANE EYRE ;
Kadınların fiziksel ve duygusal anlamda güçsüz sadece ev işlerinde işe yarayan bir araç olarak görülmesine, özgür iradelerinin yok sayılmasına, sahip olunacak bir eşya gibi davranılmasına bir başkaldırı!
Aile, akrabalık ilişkileri elalem ne der korkusuyla yanlış yapmayan bir kadın değil, bütünüyle hiç kimsesiz olmasına rağmen kendine saygı duyan onurlu bir kadının hikayesi.
Kişilerin özellikle kızların dış güzelliğinden (görünüşünden ) çok zihnine, kalbine ve yeteneklerine önem verip geliştirdiğinde onu gerçekten seven ve en önemlisi saygı duyan mutlu ilişkileri olacağına inancınızı arttıran, (Bu her devirde böyledir inanın, gelişmiş bir zihin ve ahlaki erdemleri kovalayan bir kalp güzel bir vucut ve yüzden daha uzun ömürlüdür.)
Farklı bir dinin kurallarını benimsemesine rağmen kendinizi biraz da olsa bulabileceğiniz ahlaki kuralların tüm ilahi dinler için aynı olduğunu görebileceğiniz, ahlaki değerler hakkında uzun uzun düşünebileceğiniz bir eser.
Sözün özü: Okuyun tavsiyedir efendim. Değerli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim