···Okunma: 28 Ağustos 2021 11:38 Okuduğum ilk Sabahattin Ali kitabı. Yazarın hayatını okuduğumda bir çok yerde yaşamış, okumuş ve görev aldığını gördüm. Lakin bu içinde bulunduğu durum ve zaman onu başka yerlere ve olaylara intikap etmiş. Yurt dışında eğitim görmüş ve Aydında Almanca öğretmenliği yaparken tutuklanmış. Ardından Ankara Devlet Konservatuvarında çevirmenlik yaparken yazdığı kitaplar dönemin siyasi ve iç çatışmalarını bir çok yönden bahsettiği için 4 aylık bir mahkumiyeti olmuş ve ardından kamyon taşımacılığına başlamış. Sürekli izlemekten duyduğu tedirginlikle kamyonuyla Kırklareli'nden Bulgaristan'a kaçmak istedi ve bu sırada öldürüldü. Mezarının nerede olduğu halen bilinmemektedir.
O dönemde Sabahattin Ali kitapları okuyan bir çok memur ve vatandaşlar teftiş edilerek tutuklanıyordu.
Gelgelelim kitaplarına, İçimizdeki Şeytana...
Ömer, Macide ve Bedrinin hala yaşamımızda olduğuyla başlayalım. Ömer otuzuna merdiven dayamış, okumuş, adam olmuş bir devlet dairesinde işe başlamış bir delikanlı. Ona soracak olursanız, dünyanın hakimiyeti, insanların düşünceleri saçma ve gereksiz. İnsan bir hata yaptığı zaman bu kendinde alakalı değildir. İçimizde bize bunu yaptıran, bu düşünceyi ve iradeyi kafamıza sokan bir şeytan var. Tüm kötülükleri ondan bilmeliyiz ki hatalarımızı çabuk unutup yaşamımıza devam edebilelim.
Macide.. Benim yüreği buruk kızım. On altısında lisede tanıştığı müzik hocası Bedri ile daha o günden başının yanacağı belli idi. Okulda çıkan bir söylenti yüzünden iki yüreği yabancı gencin kalpleri birden bire ısınıverdi..
Akrabası tarafından Balıkesir'den İstanbul'a üniversite okuma maksadıyla geldi. On sekizinde vapurda Ömer tarafından gönlü çelindi ve amansız hikayeleri başlamış oldu bu üçlünün..
İnsan hayatında elbette hatalar, yanlış düşünceler ve davranışlar sergiler. Ama hepsini içindeki bir varlığa, şeytanın varlığına inandırıp ona yıkmalı mıdır? Daha önemlisi bu ne kadar doğrudur. Kitabı okurken başlarda Ömere hayran kalmamak mümkün değil açıkçası. Düşünceleri, davranışları hele birde diğer karakterlerle karşılaştırınca güzel oluşu gözünüzü boyuyor. Lakin gel gelelim, sonlara doğru... Macide ye ne çektirdin be Ömer! Kız bir taraf seçmiş ve senş idare ediyor sen ise bunu kıymetini bilemedin. Sonlara doğru Ömete büyük bir öfke duydum doğrusu.
Bedri garibim kalbindeki aşkla bu iki gence yardım etmekten helak oldu. Macide desen on sekizinde daha çocuk aklıyla küçücük bedeninde kendi seçimleriyle yaşlandı..
Başladım ve bitirdim güzel satırlar çizdim, bazen oturdum içimdeki şeytanı sorguladım..
Kitap okumasını seven her kişinin kütüphanesinde olmasını diliyor ve bitiyorum. İçinizdeki Şeytanla, selametle...