2021 47. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2021 20:57
Kitap 13 kısa hikaye ve 4 masaldan oluşuyor. Kitaptaki olaylar Sabahattin Ali'nin gözünden 1944-1947 Türkiye'sinin resmini çiziyor. O Türkiye ile bugünün Türkiye'sini karşılaştırmadan duramıyorsunuz. Acı verici gerçekle karşılaşıyorsunuz: Her şey aynı. Kitaptaki 4 masal ilgi çekici. 14 hikayede dile getirilen sorunların çözümünü sunuyor gibi masallar. 1944-47 Türkiye'sini bilerek masalları okuyan biri, o günkü iktidarın Sabahattin Ali'den neden kurtulmak istediğini net bir şekilde anlayacaktır. Bunun dışında, bana göre, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin'in kalemleri aynı olayları anlatmaktadırlar. Aziz Türkiye'nin sorunlarını mizahla sunarken, Ali daha çok karamsar, dramatik bir sahne kullanıyor sadece. Tarihler değişiyor ama Türkiye'nin sorunları, sorunların aktörleri, nedenleri hep aynı kalıyor.
Sırça KöşkSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 202069,7bin okunma
" Acı verici gerçekle karşılaşıyorsunuz: Her şey aynı." Kısmı çok yerinde. Ayrıca Aziz Nesin ile Sabahattin Ali'nin kalemlerini benzetmek kısmen doğru bir yaklaşım. Şöyle ki , ikisi de bizi bize en iyi anlatan kalemlerden. Fakat Aziz Nesin daha çok güldürerek düşündüren tarzda. Sabahattin Ali'nin ise kişilerin iç dünyasını tahlil yeteneği biraz daha psikolojik açıdan daha zengin bir kaleme ve edebi tarzda. İkisi de severek okuduğum muhteşem yazarlar. Ve henüz ülkemizde ikisinin de kıymeti tam olarak bilinmiyor. İkisi de döneminin çok ötesinde yazınsal eserler vermişler. Kitapla kalın iyi okumalar.