Puan vermedi·208 syf.··Beğendi
···Okunma: 02 Eylül 2021 13:37 Kitabı okurken kendinizi fantastik bir dünyada bulacaksınız. Penis hırsızları, binlerce yıl yaşayan tilkiler, cinayet işleyecek kadar azgınlaşıp sonradan her şeyi unutanlar, çevrelerindeki kişilerin sözlerini sürekli tekrarlayanlar, vs. tüm bunlar gerçek dışı geliyor kulağa ancak başına gelen insanlar için korkunç bir biçimde gerçek. Kültür, birçok insan davranışının, hislerinin üzerinde etkili bir kavram. Ancak bazı yerlere bu sendromlar görülürken bazı yerlerde isimleri bile duyulmamış. Yaşadığımız yerin insan aklını kaybetmesiyle bir ilişkisi var mı? Her kültürün bireyleri kendilerine has mı deliriyor? Ya da delirmiyor mu? Zaten bu "KÜLTÜR" dediğimiz şey nedir ki? İnsanlar ona ne kadar bağlı?
İnsan zihni ile kültür arasında bir ilişki varsa ve kültür dediğimiz şey insanı delirttiği gibi akıllandırıyor ki insan zihni de kültüre bambaşka şekiller vererek canlandırıyor. Bu iki kavram kendi arasında bir paradoksta. Peki insanlar bu iki kavramdan herhangi birini kontrol etmek istese öncelikle hangi katmandan başlamalı?
İlkel dönemlerde insanlarında görülen batıl davranışlar bilimin yükselmesi, deneyselcilik ve makineleşme bu tarz davranış ve düşünceleri azaltmıştır. Demek ki zihnin pozitif bilimlere yönelimi ile kültüründe zihin üzerindeki olumsuz etkisinin azaldığını söyleyebiliriz. Ancak insan zihninin açıklayamadığı durumları nasıl anlamlandırmalıyız? Yine paradoks...
Kültür dediğimiz şeyi tartışabiliriz ama asla eleştiremiyoruz ve hiçbirimizde kültürün ne olduğunu tam bilmememize rağmen ona saygı duymaktan vazgeçemiyoruz. Tek bildiğimiz bizleri farklı kıldığı.
Kitabı okuyacaklara iyi okumalar dilerim :D