·104 syf.····Okunma: 03 Eylül 2021 01:29 Bir cümleyi, bir düşünceyi ne kadar sorguluyoruz? Bir cümleden kaç soru üretebiliyoruz, kaç düşünce oluşturabiliyoruz? Bunları nasıl yorumluyoruz ve bunlar bizi nereye sürüklüyor? İşte bu kitapta "bir cümleden neler çıkarılabilir"i görüyoruz.
Yazar, Nietzsche'nin bize anlatmak istediklerini kendi bakış açısıyla örneklendirerek vermeye çalışmış. Bolca soru ile bizi düşünmeye itmek istemiş. "Sorgulayın" demiş ve sorgulatmış ama sonrasında şıkça "Nietzsche bizden bunu istemiş, bize bunu anlatmak istemiş" gibi cümlelere yer vermiş.
Açıkçası biz Nietzsche okurken bizim yapmamız gereken işi yapmış. Yani kitapta Nietzsche'nin sözlerini bizim yerimize sorgulamış. Bunun da eksi bir yön olduğunu düşünüyorum. Bunun artı bir yön olması için en azından Nietzsche'nin birkaç kitabını okuduktan sonra bu kitabın okunması gerektiği fikrindeyim. Çünkü önce kendi sorularımız, düşüncelerimiz oluşsun ki daha sonra başkalarının düşünceleriyle karşılaştıralarım, ortak ve farklı düşüncelerimizi bulalım, bizden farklı hangi sorulara yönelmiş diye bakabilelim.
Daha önce hiç Nietzsche okumadan bu kitabı okumak, Nietzsche'ye karşı başka birinin fikirleriyle dolmak gibi bir şey olur diye düşünüyorum.
Nietzsche'ye karşı olan önyargılara bir cevap olarak yazılmış, belki de bu önyargıları yıkmak için. Bir amaç doğrultusunda verilmiş emek var ve emeğe sağlık.