···Okunma: 03 Eylül 2021 22:05 Türk edebiyatının tarihi roman türünün ilk örneklerinden olan Namık Kemal'in Cezmi'sini okumuş olmanın mutluluğu ama gecikmiş olmanın utancı arasındayım.
Roman Osmanlı Devleti'nin 2. Selim zamanında geçmekte olup, Osmanlı - İran savaşını konu alıyor. Daha doğrusu gerçekte yaşamış olan Cezmi karakterinin bu savaştaki kahramanlık ve başarıları ve de yakın dost olduğu Adil Giray'a yardımı anlatılıyor. Bu arada Cezmi'nin at binme, okçuluk gibi hünerlerini anlatırken aslında Namık Kemal'in kendi bilgisini ve gençlik hatıralarını sunduğu da söyleniyor.
Kitabın giriş kısmında yazar çok kıymetli ve 'böyle tarih anlatıldı da biz mi dinlemedik?' dedirtecek şekilde tarihten olaylar anlatıyor. Ufak bir itirafla o kısmı romandan daha çok sevdiğimi belirtmek isterim. Aslında romanın geneli çok güzeldi. Bir tek Adil, Perihan ve Şehriyar aşk üçgeninde geçen diyaloglar bazen sıktı. Biraz daha kısa olsa daha tadında olurdu sanki. Onun haricinde çok beğenerek ve merakla okuduğumu belirtmek isterim. Hatta kitabın genelini düşündüğümde o olumsuz durumu göz ardı edebilirim.
Özellikle tarihe meraklı dostlarıma sevecekleri garantisini vererek, edebiyatımızın bu kıymetli eserini herkesin en kısa zamanda okumasını tavsiye ediyorum.
Kitapla ve sevgiyle kalın...