···Okunma: 27 Temmuz 2021 19:38 Herkese merhaba
Stefan Zweig / Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat
Puanım :4,5/5
Tekrardan Stefan Zweig eserinden merhaba. Hafif bir konusundan bahsedeyim. Pansiyonda kalan Mrs. Henriette, kocasını ve çocuklarını bırakıp bir başka adamla otelden kaçmıştı. Belki bu cümleyi okur okumaz hemen kafanızda yargılayıcı düşünceler geçti değil mi? Stefan Zweig 'ı işte bu yüzden seviyorum. O yargıladığımız konuları ele aldığı için. Pansiyonda herkes Mrs. Henriette hakkında kötü konuşurken bir adam (yazar) aksine belki de durumun o kadar kötü olmadığını, kadının mutsuz hayatı olduğunu, aşka ve maceraya imrendiği için kaçtığını söyler. Bu durum tartışılır ama en çok Mrs. C. 'nin dikkatini çeker. Çünkü kendini Mrs. Henriette' ye benzetir. O da zamanında 24 saat boyunca aşk ve tutkuyu yaşadığı için hayatını etkileyen olaylar olmuş. Adamın diğerlerinin aksine yargılayıcı düşünceler dile getirmediği için bu yaşadığı 24 saati ona anlatmasıyla başlıyor kitap. Aşkın ve tutkunun işlendiği bir kitap. Ama ne yazık ki hüsranla biten bir 24 saat. Mrs. C. nasıl bir aşkla tutkuluysa aşık olduğu adamda çok daha tehlikeli bir tutku içindeydi. Asla 'asla' demeyin. Hiç başıma gelmez dediğiniz olaylar başınıza gelebilir. O sebepten yargılamak yerine önce anlamaya çalışın. Stefan Zweig kitaplarını bu yüzden çok fazla öneririm, yargılamayı değilde insanları anlamayı öğrettiği için. Mrs. C. 'nin yaşadığı hayal kırıklığını sanki ben hissettim. O kadar yargılanmaktan utanmış ki adama anlattığını bitirdiğinde, Mrs. C. gibi ben de rahatladım. Kitabı okuyunca anlayacaksınız. Yazarın akıcı bir dili olduğunu biliyorsunuz. Kesinlikle öneriyorum. Keyifli okumalar diliyorum.