2022 6. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2022 23:09
Amin Maalouf, yıllardır ertelediğim ve ilk defa Semerkant kitabı ile tanıştığım Lübnan asıllı bir yazar. Semerkant okuduğum en sürükleyici, en çarpıcı ve tarihteki 3 önemli şahsiyetin buluştuğu nadide kitaplardan birisi. Kitap öz olarak Hayyam'ın Rubaiyat isimli eserinin serüvenini anlatıyor. İlk iki bölümü soluksuz okudum, zamanin nasil geçtiğini inanın anlayamadim kurgu müthişti.Roman içerisinde çok fazla alıntı yapilacak söz ve Hayyam'ın rubaileri ile süslenmiş şeker tadında dörtlükler mevcut.Roman; Hayyam, Nizamulmulk, Hasan Sabbah etrafında dönmekte. Roman dönemsel olarak Büyük Selçuklu kurucuları Tuğrul ve Çağrı bey ile başlayıp kesitler halinde diğer hükümdarlara değiniyor. Roman gerçekten güzel kurgulanmış hele ikinci bölümün sonundaki Cüveyni kısmı ve Doğu edebiyatının gözler önünden kayıp gidişi beni oldukça etkiledi. Romana tabiki bir de eleştirim var. Her ne kadar buna karşı çıkıp ırkçılık ile suçlayanlar olsada ben buna katılmıyorum. Roman sonuçta üç önemli şahsiyetin hayatlarını vakanuvislerin ışığında yazarinda kendi görüşleriyle uyarlayarak olusturuldu.Yazar illaki kendi görüşlerini romana yansıttı ve yazarın Türk düşmanlığı beni biraz üzdü, tabi bir de yazarın Amerikan hayranlığı. Roman üçüncü bölüm ile bambaşka bir hal alıyor. Artık bu bölümde Semerkant yazmasının peşine düşen Benjamin'in hikâyesine ve İran tarihine değiniyor.Sonuç olarak dönem ve şahsiyetlerle ilgili birbirinden değerli bilgiler elde edeceğiniz özellikle haşhaşiler ile ilgili detaylı bilgiler veren iyi kurgulanmış bir kitap.
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202574,6bin okunma