2021 12. kitabı
Okunma: 07 Eylül 2021 10:34
Hep bahsedildiği gibi "okuması zor, yarım kalma olasılığı yüksek"; ancak aynı zamanda fazlasıyla sürükleyici ve büyüleyici bir roman. Kuşaklar boyunca isimlerin tekrar etmesi okumayı zorlaştırsa da, kitap ilerlediğinde olayların akışı içinde kimin kim olduğunu, soy ağacına bakmadan çıkarabilir hale geliyorsunuz. Muz İşçileri Katliamı'nı anlattığı bölüm, hem geçmişi anlatan hem de aslında bugüne ışık tutan bir kısım olmuş ve bence çok kıymetli. Kitabı okurken yer yer sıkılmama rağmen, yazarın anlatım tekniği, olayları ince ince örmesi benim için kitabı sürükleyici kıldı. Ailenin yüz yıl içinde bu kadar kalabalık ve aynı zamanda bu kadar yalnız olmasına yapılan vurgu ile son sayfalarda şifresi çözülen el yazmaları aklıma kalacak detaylar oldu. Anlattığı "doğaüstü" olaylar ve değişik takıntıları olan karakterler, bana yer yer Orhan Pamuk kitaplarını anımsatırken; "zamanın geçmediği, bir çember içinde dönüp durduğu" mesajı da Proustvari geldi ve bu iki tespitim okurken bana büyük zevk verdi.
Yüzyıllık YalnızlıkGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202546,4bin okunma