2021 10. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2021 06:50
Kırk altı dilde iki buçuk milyon okur yapıştırmasını görünce ister istemez beklenti büyüdü sanırım dende ve biraz abartmış olabilirim. Çünkü okuduğumda minnak hayal kırıklığı oldu. Ne bekliyordum tam bilemiyorum ama bu mudur yani dedim kendime. Ve o zaman fark ettim ki beklenti konusunda çıtayı çok yükseltmişim. Evet sürükleyici, evet gerilim ve gizem var da biraz başka yazarları anımsattı bana özellikle kurgu ve olayları aktarma şekli. Aynı demiyorum elbette ama başka kitabı hatırlatması minnak bende hoş karşılanmadı. Bu sebeple her zaman dediğim gibi kitap iyi olabilir, şahane olabilir ama onu pazarlamak ve çok satmak apayrı bir konu. Kimi yazar pazarlama deyince alınganlık yapıyor. Yeni çıkan çok güzel kitaplar gördüm ama satışları içler acısıydı. Pazarlama günümüzde de çok öncesinden de ciddi bir mesai ve beceri isteyen bir iştir. Ve ne olursa olsun bir şey para karşılığında satışa sunuluyorsa pazarlama olmazsa olmazıdır. Konudan saptım birazcık ve kitaba dönersek aldığıma pişman değilim kesinlikle. Psikoloji sevdiğim bir tür ve zaman darlığına rağmen çok kısa sürede okudum. Anlatımı akıcı ve küçük ipuçları yerleştirmiş yazar, bazılarını güzel kamufle etmiş. Başarılı bir kurgu ve okuru da kendine katıyor. Sonu da tahmin ettiğim gibiydi, ama bazı kişilere sürpriz de çıkabilir. Tamamen yazarın bıraktığı kırıntıları yakalamakla ilişkili bir durum. Yanlış anlamadıysam yazar daha çok senaryo yazmış, belki de bunun yankıları da vardır kitabın üzerinde. Hani beni mest etmesini beklediğim için biraz, minnak çok ufak hoşnutsuzluk oldu bende (okuyan çoğunluk ayılıp bayılıyor da). Bir kitabın beni mest etmesi çok sık rastladığım bir durum değil tabii ki. Bunun olması için ne o anlatım şekline denk gelmiş olmalıyım ne de kurguya. Arada okurken sürprizlerle de karşılaşmalıyım. Sürpriz derken olay örgüsünde hiç aklımın ucundan geçmeyecek ama son derece gerçekçi olabilecek bir olasılık olması gerekiyor. Zor beğenenlerdenim sanırım. Hani çok fazla ülkede çevrilmiş ve çok fazla okur sayısını görmeden alsaydım beklentim büyük olmayacaktı ve belki de daha çok keyif alacaktım okurken. Bu yüzden kendime not; beklentiyi çok satan çok okunan emaresi görünce bundan sonra çok yüksek tutmayacağım. Bu tür kitap sevenler alıp gönül rahatlığıyla okuyabilir, çok beğeneceklerini düşünüyorum. Kitabın yeni okurlarına şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
Sessiz HastaAlex Michaelides · Domingo Yayınevi · 202312,7bin okunma
5,4bin Gösterim