2021 12. kitabı
Okunma: 30 Ağustos 2021 12:44
Öncelikle Ahmet Ümit'in bu romanıyla kendini aştığını belirtmeden geçemeyeceğim. Şahsım nezdinde (esinlenmelerle de olsa - birazcık kendisinde Dan Brown görmeden edemiyorum da) kendisini Nevzat karakteriyle birlikte sürekli geliştiren, milli değerlere kıymet veren ve ülke gündeminin nabzının milliyetçi bir kimlikle eserlerinde atmasını sağlayan bir yazar kimliğine sahiptir. Ayrıca ben Ümit'in eserlerine Turizm Bakanlığı kapsamında ülke tanıtımında faydalanılması gereken araçlar olarak da bakmayı seviyorum. Bunca girizgahtan sonra Kayıp Tanrılar Ülkesi'ne gelirsek; öncelikle roman adı 10 numara 5 yıldız olmuş bence. Kapak tasarımı desen ha keza o da harikulade. İçeriğe gelirsek; Ümit'in muhtemelen sonrasında tekrar ana karakter olarak karşımıza çıkarmayacağını düşündüğüm yeni bir karakter olan Yıldız başkomiser karşılıyor bizleri bu romanda. Bir ucunda "Almancı" denen akrabalık ilişkileri olanlar bu karakterin betimlenmesindeki başarıyı çok iyi anlayacaklardır. Yıldız karakterinin ağzından Almanya'da Türk olmayı hem karakterin sosyo ekonomik statüsünden hem de en alt seviyeden çok güzel dile getirmiş. Berlin'e gitmiş kadar olacağınız yada gidecek olursanız asla kaybolmayacağınız şehir tasvirleriyle boğmadan romanı çeşnilendirmeyi yine çok güzel başarmış. Katili vakitlice tahmin ediyor olmanız romanın sürükleyiciliğinden hiçbir şey kaybettirmemiş. Romana paralel bir şekilde ilerleyen mitoloji bilgisi benim gibi ilgisi olanları asla sıkmayacaktır inancındayım. Nihayetinde romanın üzerine temellendiği konu da buydu. Yan karakterlere asıl karakter kadar önem verilip detaylandırılmış bu da romanın keyfini film tadına vardırmış.(Şahsen işi bilen yönetmenlerin bu romanı hızlıca sinemaya taşımasının Türk sineması adına kazanım olacağı inancındayım. Bizim neyimiz eksik Da Vinci Şifresi, Melekler ve Şeytanlar, Cehennem gibi romanların sinemaya uyarlanmasını gerektiren şartlardan!!!) Kısacası yazarın roman silsilesi içindeki bir son halka olarak çok beğendim, çıtasını çok çok yükseltti. Bundan sonra Ahmet Ümit'in yazacağı romanın araya "Aşkımız Eski Bir Roman" tarzında serpiştireceği bir eser olmaması gerekiyor.
Kayıp Tanrılar ÜlkesiAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 202328,1bin okunma