Para Vermeden Sahip Olduğun Şey Değersiz midir?
2019 3. kitabı
Türk milletinin garip bir özelliği var zannediyorum. Tarih boyunca sahip olduğu haklara yoğun halk kitlelerinin isyana varan istekleriyle değil de kendilerine ikram edilmesiyle sahip olmuşlardır. Tanzimat’ta Jön Türkler’in çalışmaları halkın isteğinin dışında gerçekleşmiş ve birtakım haklar elde edilmiş. Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk ve silah arkadaşlarının ilk yaptıkları iş neredeyse halkı bağımsızlığa inandırmak olmuş. Nihayetinde halktan hiçbir talep olmamasına rağmen demokrasi ve cumhuriyeti hediye etmişler. Avrupa tarihine baktığımızda talep eden hep halk olmuştur. Örneğin Sanayi Devrimi sonrası elde edilen haklar kanlı gösteriler sonucunda gerçekleşmiştir. Zaten tarafsız bir gözle bakıldığında bizde ve Avrupa’da sendikal faliyetlerin işleyişi arasındaki fark görülebilir. Burada milletimizi kötülemek istemiyorum, sadece durum tespiti yaparak acaba neden elimizdeki haklarımızı korumak noktasında sessiz kaldığımızı anlamaya çalışıyorum. Haklarımızı biz zorla alalım veyahut bize hediye edilmiş olsun, fark etmez, eğer onları korumak noktasında ısrarcı olmazsak Hayvan Çiftliği’nin sonunda yaşayanlardan farklı bir son bizi beklemez. Eserin bende uyandırdığı temel düşünce bu oldu. Aslında okurken de bir yerde yanlış bir şeylerin olduğu anlaşılıyor. Ama yine de “Ne olacak acaba?” demekten kendimizi alamıyoruz. Son sürpriz bir son olmuyor da. Değişen sadece güç sahipleri oluyor. Eser bize kuru bir sosyalizm eleştirisi yapmıyor. Bir ders veriyor. Haklarımızı savunmazsak ne olacağını hatırlatıyor.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2016296,5bin okunma