2021 151. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2021 00:01
İncelemeye kitabın giriş cümlesini yazan Faruk Darvınoğlu'ndan söz ederek başlamak istiyorum. Zira beni bu kitabı Orhan Pamuk mu yoksa kendisi mi yazdı diye tereddüte düşüren bu ismi araştırdığımda kendisinin Orhan Pamuk'un Sessiz Ev kitabının karakteri olduğunu öğrendiğimde bunu bilmediğim için utandım. Fiziksel olarak birbirlerine çok benzeyen İtalyan bir köle ve Müslüman bir Hoca üzerine kurulan ana tema 17. yüzyılda geçiyor ve Osmanlı'yı ele alıyor. Savaş yıllarından, veba hastalığından, astronomiye ve bir çok alana merak salarak gelişmeye çalışmaktan da bahsediliyor. Ülkesine kaçmak için cesaret gösteremeyen kölenin, Müslüman olmadan Osmanlı'da nasıl yaşadığını da gözler önüne seren bu kitabın son bölümünde Hoca ile yollarının nasıl ayrıldığı anlatılıyor. Orhan Pamuk'un kendi kitabına yaptığı incelemesinde ise ana temayı özdeşlik üzerine kurmakta çok zorlanmadığını itiraf ediyor ve konu olarak benzer bir çok kitaptan yararlandığını da açıklıyor. Faruk'a da değinmeden geçmiyor elbette :) Son olarak kitabının Doğu-Batı sentezi düşüncesi içinde okunmasını da istemiyor. Keyifli bi 200 sayfaydı benim için. Burdan Sessiz Ev'e Faruk'u tanımaya gidiyorum :) Herkese keyifli okumalar..
Beyaz KaleOrhan Pamuk · İletişim Yayınları · 201211,2bin okunma
1.037 Gösterim