Aklınıza ilk geleni söyleyin rica ediyorum abilerim ablalarım BEĞENMEYİN bana fikir lazım ufak da olsa bir düşünce lütfen Yardım için pls 🙏 Felsefe öğretmenimiz derste "İnsan rüyasında neyi göremez, düşleyemez, düşünemez?" diye sordu fikriniz ne ? Lütfen yardım edin. Tekrar paylaşıp herkesin görmesini sağlar mısınız?
2.499 Gösterim
Hocanız ontoloji ve epistemoloji arasında bağ kurmanızı istemiş, cevap olarak muhtemelen insanının varlığı algılaması onun epistemesine yani bilgisine bağlıdır tarzında bir beklentisi olmalı. Fakat bir felsefeci olarak diyebilirim ki insan zihni henüz tam manasıyla tanımlanamamış bir derya, dolayısıyla bilinç dışı bir ortam olan rüya ise daha da büyük bir kara delik, sınırlama yapmak imkansız. İnsan rüyasında hiç olmayacak şeyleri kurgu ile görebilir, insan rüyasında enerji akışı ile hissettiği farklı varlıkları görebilir, insan rüyasında düşündüklerini de, algıladıklarını da ve bunlara bağlı olarak düşünmeyip algıladıklarını da görebilir. İnsanın rüyasında göremeyeceği hiçbir şey yoktur. Aynı zamanda insanın rüyasında görebileceği her şey yalnızca bir düş değildir. Yalnızca bir düş olmayışı ise sınırlamanın mümkün olmadığına en güzel kanıttır. Ama dediğim gibi öğretmeniniz bilgiyi önemseyen bir hoca ise ontoloji epistemoloji bağlantısı kurabilirsiniz (eğer bu bir ödevse) değil de sizin düşüncelerinizi gerçekten merak ediyorsa rüyalarınızın var olanlardan etkilendiği kadar olmayanlardan da (olmadıklarını düşündüğünüz varlıklardan) etkilendiği zamanları düşünün. Zamansızlığın ve boyutsuzluğun içinde hapsolduğum bir rüyam vardı. Sadece varlığımı ama konumlandıramadığım varlığımı hissedebiliyordum. Zamansız ve boyutsuz bir rüya görebilmem epistemoloji ve ontoloji açısından imkansız. Ama insan zihni hepsine diss atar vaziyette :)
Çok teşekkür ederim :)
Ahiretini göremez düşünemez herhalde.. Neticede hiç kimse hayattayken gerçek; cenneti, cehennemi görmedi. Ancak ölünce görüyoruz cenneti cehennemi.. Eee o halde ölü insan nasıl rüya görecek? Göremez. Bu durumda bana göre yanıt: "İnsan rüyasında Cennet ve Cehennemi göremez," olacak. 🙄🕊️
Hepinize :))
Gördüklerimiz hep bildiklerimizdir insan bilmediğini göremez görmez dünyada da bu böyledir
Tabi ki
Rüyalar bilinçdışımıza giden kraliyet yolu der Freud. Bilinçli olmadığımız bu süreçte bilinci barındıran bi soruya nasıl cevap verilir bilemiyorum bu sorunun cevabı tam bir kara delik. Rüyalar düşüncelerimizin de ötesi. Bu soruya cevap verebilmek için bilinçdışımın barındırdığı malzemeleri bilmem gerekirdi ama her birimizin bilinçdışı öyle tahmin edemeyeceğimiz şeyleri içinde taşıyor ki. En azından sadece bunu baz alarak bilincimizin sınırları ve bilinçdışımızın da sonsuz bilinmezliğine bakarsak düşleyemeyeceğimiz bir şey yoktur bence şayet varsa da bunu bilincimizle ispat etmemiz gerekir. Oysa bu mümkün değil çünkü bilinçdışı bilinçten daha fazla anlam içerir. 🌸
Teşekkür ederim:)