2021 28. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2021 18:43
Hamlet-W.Shakespeare  #alıntı “Şu kafatasının dili vardı bir zamanlar, şarkı söylerdi. adama bak nasıl fırlatıyor onu yere; ilk cinayeti işleyen kabil'in çene kemiği sanki. bu bir politikacı kellesi olabilir, hani tanrı'yı bile atlatan türden. şimdi bir eşeğin eline düşmüş." “Var olmak mı, yok olmak mı, bütün sorun bu! (s.71)” bu replik ile tanıdığımız Hamlet eserini keşke daha önceden okusaydım. Taht entrikalarının anlatıldığı bu eser konusu dışında işleniş biçimi, dili ile insanı hayran bırakıyor. Kitabın başında grotesk bir anlatım ile başlaması beni büyüledi. Kısaca konusu: Hamlet’in arkadaşı Danimarka Kralının hayaletini görmektedir. Hamlet'e durumu anlatır bu hayalet Hamlet’in babasıdır yani eski Danimarka kralıdır. Hamlet hayalet ile konuşur. Hayalet Hamlet'e kendisini kardeşi Claudius öldürdüğünü ve tahta geçtiğini ve türlü oyunlar ile eşi ile evlendiğini anlatır. Hamlet deli taklidi yaparak intikam alma peşindedir. Aşk temasının bu eserde zayıf, ihanet, iktidar, hırs, adalet ve Horotio karakteri ile arkadaşlık ve fedakarlık ve temalarını görüyoruz. Satır satır insanı düşündüren bir kitap. Sabahattin Eyüboğlu’nu es geçmek olmaz harika bir çeviri yapmış
HamletWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202358,4bin okunma