·320 syf.····Okunma: 03 Ekim 2021 23:54 Distopya bir eser olan Jack London'un Demir Ökçe'si ile bir de dünyayı böyle görelim. İktisattan siyasete, siyasetten sosyolojiye ve tarihe dair içinde birçok farklı düşünce ve bakış açısı ile insanın ufkunu genişletebilecek bir eser. Ezen ve ezilenler arasındaki mücadeleyi çok net anlatılmış. Ve tüm duyguları layıkıyla okuyucuya verebilen bir eser olmuş. Okurken kendime sık sık şu soruyu sorarken buldum: Kitapta geçen kişiler gerçekten distopya bir kitabın karakterleri mi, yoksa tarihte yaşamış gerçek kişiler mi? Karakterleriyle, konusuyla, konuyu işleyiş tarzıyla, verdiği duygularla ve çevirisiyle gerçekten okunması gereken, müthiş bir kitap.
Romanımızın kahramanı olan Ernest Everhard güçlü, kuvvetli, bilgili, özellikle ekonomi ve sosyoloji bilimlerine hakim, devrimci ve tam bir liderdir. Romanda geçen sosyal çevrede tek bir eksik yanı vardır; kendisi sınıf sistemi içinde hemen hemen en altta yer almaktadır, kendisi bir işçidir. "Sosyalist bir proleter."
Hikaye Ernest'in eşi, Avis Everhard tarafından anlatılır ve hikaye Avis'in babasının Ernest'i evlerine, akşam yemeğine davet etmesi ile başlar. Daha ilk karşılaşmalarından itibaren birbirinden etkilenirler. Sonrasında da Avis Everhard hayatı boyunca aşık olacağı, seveceği adamın yanında olacak ve zorluklara birlikte göğüs gereceklerdir. Peki, Sosyalist Devrim Oligarşiye yani Demir Ökçe'ye karşı kazanabilecek mi?