İçinde zerafet taşıyan tüm kirpilere ithafen
2021 24. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2021 15:16
... Toplaşın hemen, bugün sizlere başlarda çok terim içerdiğinden dolayı okumakta zorlandığım ama sonrasında ise yavaş yavaş okuyarak bitmesini istemediğim, neredeyse her bölümün altını çizdiğim bir kitap tavsiyesinde bulunacağım. Kitabın ana karakterlerinden bir tanesi 54 yaşında zenginlerin oturduğu apartmanda kapıcılık yapan Renee..( ben ona Madam Michel diye hitap etmek istiyorum) köyde ekonomik sıkıntılarla büyüyen Michel'in Zenginlere karşı duyduğu korku onun kendi içine kapanmasına neden olmuş ve kendine herkesten uzak bambaşka bir dünya kurmuş. Kedisiyle, kitaplarıyla, sanat eserleriyle dolu bir dünya ama bu dünyaya kimseyi almak istemiyor adeta dikenlerinin arasına gizleniyor... Karakterlerimizden ikincisi apartmanda oturan zengin, yaşından üstün yeteneklere sahip 12 yaşındaki Paloma. İntihar etmek istemesiyle başlıyor kitaba. 12yaşındaki çocuk bunu neden düşünür peki? Onda yetişkin olunca bambaşka bir insana dönüşme korkusu var. Duyarsız, bencil, sanattan anlamayan ve sadece maddiyatı önemseyen bir insan olma korkusu. Birde bu iki karakteri bir araya getiren Japon Kakuro Ozu var.İnsanın sınıfsal etiketine bakmadan insanlarla bağ kurabilme yeteneği onu saklı güzellikleri ortaya çıkarmada uzman biri haline dönüştürmüş. Bakmak ve görmek arasındaki farkı çok iyi bilen biri olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu 3 karakterin birbiriyle oluşturduğu gönül bağı çok güzel anlatılmış. İnsanların bakış açısındaki sığlık, toplumsal eşitsizlik, önyargılarımız, kapitalizm, sınıfsal korkularımız ve travmalarımız üzerine düşünmemizi sağlayacak, insanlara bakarken dikenlerin altındaki zerafeti görmenize yardımcı olacak bir kitap diyorum efendim. Ben çok beğendim. Mevcut çarka birde bu taraftan bakın derim. Tavsiyedir
Kirpinin ZarafetiMuriel Barbery · Kırmızı Kedi Yayınları · 20259,8bin okunma