2021 71. kitabı
Okunma: 07 Ekim 2021 21:04
Ana karakter Harry Haler, iç dünyasında yaşamayı seven karamsar bir ruh haline sıklıkla bürünen birisidir. Zaman içerisinde daha şüpheci ve hatta kuruntulu diyebileceğimiz bir ruh haline bürünen Harry Haler, kendisi için ''çift kişilik'' bir yaşam olduğuna inanır. Bu kişiliklerden ilki insan, ikincisi ise yazarın deyimiyle ''Bozkırkurdu''dur. Bu kişilikler içerisinde kendisine farklı roller, mekânlar çizen Harry Haler, yaşadığı dönemin toplumsal değer yargılarına, dünya düzenine ayak uyduramaz ve zamanla kendi ruh dünyasının içerisine gömülür. Kendisini toplumdan soyutlamayı âdet haline getirip mizahla yaşayarak bir tür kaçış yolu yaratır. Hayatı boyunca yaptığı seçimlerle düşüş yaşayan karakterle beraber bu kitap yazarın hayatıyla da benzerlikler taşıyor. Tam olarak otobiyografik bir roman olduğu söylenemese de, yer yer Hermann Hesse'nin hayatıyla özdeşleşiyor. Harry Haler sanatla, müzikle, bilgiyle kurt kimliğini saklamaya çalışır ancak bazı zamanlarda bu kimliği saklayamaz ve öfke krizleriyle yaşar. Kitabın dili sade olmasına karşılık derin cümleler barındıran bu kitabı çok beğendim. Postmodern bir bakış açısıyla yazılıp modern dünyada kendisine yer edinemeyen ana karakterin yaşamı beni etkiledi. Bir tarafta özgürlüğü seven ve özgür olma halini her zaman duyumsamak isteyen Bozkırkurdu, diğer tarafta ise bu hayat tarzını eleştirip burjuvazi hayatından kopamayan biri. Ancak her zaman kendi içerisinde çatışmaları olan bir karakter Harry Haler... Kitabın alt başlıklarında kişilik bölünmesi kavramıyla beraber teknoloji, politika, savaş kavramlarını da ele alıyor yazar. Herkese iyi okumalar diliyorum.
BozkırkurduHermann Hesse · Afa Yayınları · 19939,7bin okunma