2021 59. kitabı
Fantastik edebiyatla pek aram olmasa da bu kitabı, Harry Potter ve benzerlerine ilham olan öncü bir eser olduğu için merak ettim. Annesiz büyüyen doğuştan büyücülük yeteneğine sahip Çevik Atmaca’ nın kendini keşfediş öyküsü… Roman boyunca akıp giden bitmeyen bir yolculukla -çocukluktan yetişkinliğe- “büyüme” nin öyküsü anlatılıyor. Çevik Atmaca diğer adıyla Ged, uzun bir yolculuktadır. Her gittiği yerde yeni deneyimler kazanarak gelişimini sürdürür. Korkularının üzerine gider ve onlardan kurtulmanın kaçmak değil onları yenmek olduğunu keşfeder. Yanılır düşer kalkar ama neticede direnişini sürdürür. Adalardan kurulu Yerdeniz dünyasında her bölgede her büyü geçerli olmaz. Coğrafyaya göre büyü değişmektedir. Bu bize her ülkenin her insan topluluğunun farklı iklimleri mevsimleri olduğunu, farklılıkların dünyayı zenginleştirdiğini düşündürebilir. Yine, isimler çok değerlidir ve sadece güvenilir kişiler onu bilebilir. Bir canlının gerçek ismini bilirseniz onu yenebilirsiniz, gücünü kontrol edebilirsiniz. İsimler, insanın ilk etiketidir az çok kimliği hakkında bir izlenim oluşturur. İsim metaforuyla ismin her insanın hayatındaki yeri ve tesirini düşündürür. Verdiği mesajlarla belli bir dönemin eseri olmadığını her yaştan insana hitap ettiğini söyleyebilirim. Yalnız, konunun çok tanıdık olması bende serinin devamını okuma arzusu uyandırmadı.
Yerdeniz BüyücüsüUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 20249,5bin okunma