2021 76. kitabı
Okunma: 19 Ekim 2021 11:57
İncelemelerde özellikle daha önce inceleme yapılmamış eserleri ele almaya dikkat ederim. Çünkü kitap alırken bir çok noktada beni buradaki incelemeler yönlendiriyor. Bu eser yayıldıkça çizgi roman açısından daha derinlemesine bir inceleme gelse iyi olur. Aynı zamanda şair, ressam ve heykeltraş olan Paulo Monteiro’nun “sonsuz aşk ve diğer hikayeler” eserini beğendim. Şiirsel bir anlatım var, sanki her dizeye bir panel yapmaya çalışmış gibi. 66 sayfadan oluşan bir solukta okunabilecek bir eser(puan kırdığım noktalardan birisi bu). Baskı kalitesi ise müthiş, flaneur yayıncılık bu konuda benim için hep ilk sıralarda zaten. Gelelim içeriğe şiirsel dilin baskın olduğunu söyledim tabi bu sayfalardan akın akın uzun paragraflarla edebiyat aktığı anlamına gelmesin, düşündüğünü bana iyi aktardığını düşünüyorum. Bir dizenin kendisinde oluşturduğu etkiyi çizimle birleştirerek aktarması çok sık karşılaştığım bir durum değil benim için. Çizgi roman hem anlatım hem de çizim yeteceğini kapsayan bir tür. Bir eseri hem resimlendirip hem de olay örgüsünü hazırlamak zor bir olay. Zaten yazar kitabın sonundaki günlüklerinden alıntılarla da Metin ve çizim sürecindeki zorlu süreci yansıtmış. Açıkçası baskı kalitesi çok iyi olan, çok reklamı yapılan ya da yayınevlerinin gözüme gözüme soktuğu kitaplara çoğu noktada ön yargılı yaklaşırım. Ama Flaneur books u tenzih ederim, gerçekten çok kaliteli eserler çıkartıyorlar. Kitabın sayfa sayısı eleştirilmeye müsait ama dediğim gibi yazarın bakış açısını okuyunca bu eleştiriler rafa kaldırılıyor benim için. Farklı hikayeleri işlemiş. Ayrıca bu kitap bana “Gece kitabı”nı hatırlattı. (Tuncer Erdem’in, Bilge Karasu’nun Gece isimli metnini çizimlerle anlattığı deneysel çalışma). İki kitap arasında karşılaştırma yapmak ne kadar doğru olur bilmiyorum ama o eserde metin ve çizim farklı ellerden çıktığı için benim için kopukluk olduğu noktalar vardı. Burda tek elden çıkması anlatımın aktarımını kuvvetlendiriyor. Peki tamamıyla şiirsel anlatım mı hayır bazı hikayelerde anı bazı hikayelerde ise kişiye ithaf edilmiş yazılar karşımıza çıkıyor. Kısacası güzel keyifli bir eserdi benim için zevk aldım okurken. Sayfanın niceliğine bakmayan herkese tavsiye ederim.
Çizgi Roman
Sonsuz Aşk ve Diğer HikayelerPaulo Monteiro · Flaneur Kitap · 202140 okunma