·536 syf.····Okunma: 19 Ekim 2021 23:56 Meade'in okuduğum sekizinci kitabı oluyor Brandenburg. Diğer kitaplara göre ilk bölümler biraz daha yavaş ilerliyor hissi uyandırsa da merak unsurunu kaybettirmeden kitaba fazlasıyla bağlamıştı yazar beni. Fakat sonuç olarak 532 sayfalık bir kitapta nonstop aksiyon beklenemez ve beklememeli kimse; bu kitabın da doğal olarak durgunlaştığı ve zaman zaman akıcılığını kaybettiği yerler oldu. Fakat gerçek anlamıyla bir aksiyon filmine benziyordu kitap. Glenn Meade'in diğer kitaplarının aksine bu kitapta tarihi kurgu kısmından çok polisiye ve aksiyon kısmı ön planda yer alıyordu, bu da inanılmaz akıcı bir aksiyon filmini okur gibi hissettiriyordu.
Bir noktadan sonraysa benim asıl sevdiğim yer, yani tarihi kurgu devreye girmeye başladı. En baştan başlayarak Almanya’da Nazi hareketinin kaçınılmaz doğuşu ve yükselişiyle bunun malum karanlık sonuçlarından sıkça bahsedildi kitap boyunca. Bunlar tarihi gerçeklerken, son 100 sayfada sonunda kurgu mu yoksa gerçek mi sorusunu uyandıracak kısım başlıyor ve ilk 400 sayfadaki kimliği pek bilinmeyen adamların kim olduğu, neden gizlilik içinde yürüdükleri ortaya çıkıyor. Tekrar bir Nazi devleti kurmak isteyen ve bunun için çok büyük oynayan Neo-Naziler.
Dürüst olmak gerekirse böyle bir konunun maalesef biraz çarçur edildiği düşüncesindeyim. Gereksiz uzatılmış kısımlar olduğunu düşünüyorum ve ana olayların kitabın son 100 sayfasına sıkıştırılmış olması beni pek memnun etmedi. Yine de kaliteli ve akıcı bir Meade kitabıydı.