···Okunma: 20 Ekim 2021 00:35 Selamünaleyküm sevgili okurlar;
Bu kitap için kendi yorumumu yazmayacağım buraya çünkü başlarsam sonu gelmez diye düşünüyorum.. o kadar kıymetli bir kitap çünkü.. kitap içeriğinden bir kaç nasihat bırakıyorum buraya kalplerinize dokunması dileğiyle..
İmam Gazali’nin oğluna nasihatleri ;
✦ Oğlum, namazı gelişigüzel bir şey sanma. Namaz ibadetlerin en önemlisidir. Namazı hakir gören, Allah Teâlâ’nın emirlerinde Allah (c.c)’ı hakir görüyor demektir.
✦ Oğlum, Dua, Allah (c.c)’tan yadım dilemektir. Allah Teâlâ kendisinden isteyenleri sever ve hiç kimseyi boş çevirmez.
✦ Oğlum, kıyamet günü korkudan emin olmak istersen emaneti güzelce eda eyle. İman esasları, amel esasları, kendi nefsin, aile efradın, konu komşun, öksüz ve yetimler, millet ve memleket hepsi sende emanettir. Sen bunları yerli yerinde kullanırsan elbette kıyamet günü sen de emin olursun. Musa aleyhisselam: “ya Rab, emaneti emaneti muhafaza edip yerine getirene ne gibi muamele edersin?” Diye sorar. Allah Teâlâ: “Emaneti koruyanı ben de kıyametin dehşetinden ve korktuğundan korur ve umduğu cennetime korum.” Buyurmuştur.
✦ Oğlum, bir kahvenin kırk yıl hatrı olduğuna göre, Allah Teâlâ’nın sayısız nimetlerine karşı elbette ki şükretmek mecburiyetindeyiz. Ancak şükür, yalnız “ya Rab, sana şükür” demekten ibaret değildir. Şükür, verilen nimeti yerinde kullanmakla olur.
✦ Oğlum, Dünya ve Ahirette huzur istersen kimseyi incitme.
✦ Oğlum, daima iyilerle dost düş kalk. Kötü arkadaş demirci gibidir, onun yanında bulunmakla kararmaktan ve ateş kıvılcımlarına hedef olmaktan başka bir kârın olmaz. İyi arkadaş da gül yağı satana benzer, ya satın alırsın, ya o sana biraz sürer veya hiç olmazsa yanında bulunduğun müddetçe güzel koku taşırsın. Kişi sevdikleri ile beraberdir, dünyada kimi sever ve kim ile düşüp kalkarsan kıyamette onunla haşrolursun.
✦ Oğlum, ilim meclislerinden ve ulema sohbetlerinden uzakta kalma, zira Resûl-i Ekrem, Ebu hüreyre (r.a)’a: “ilim meclisinde veya bir âlimin yanında bir saat bulunmak kırk yıllık nafile ibadetten üstündür.” Buyurdu zira ilimsiz amelin Allah katında değeri azdır. Kırk gün ulema meclisine devam edenin kalbi nurlanır. Çünkü ilim kalbin cilâsıdır.
✦ Oğlum, Kalbinin ölmememesi için Allah Teâlâyı çok zikir et, Allah (c.c)’ı çok ananın kalbine hikmet akıtılır.
✦ Oğlum, Dünya bir imtihan yeridir, Resûl-i Ekrem (s.a.v)’in buyurduğu gibi kimseye güvenme, Allah (c.c)’a dayan ve isteyeceğini ondan iste bütün yaratıklar bir araya toplansalar, Allah (c.c) ‘ın takdirinden başka bir şey yapamazlar.
✦ Oğlum, Allah azimuşşan (c.c) hepimize muvfavık ameller nasip edip cümlemizi cennet ve cemali ile müşerref eylesin..
امين
#eyoğulilmihali #imamgazalidennasihatlar #iyikikitaplarvar #elhamdülillah