Puan vermedi·496 syf.····Okunma: 25 Eylül 2021 10:54 Jack London'un, 20. yüzyılın başlarında kaleme aldığı yarı otobiyografik bir romandır 'Martin Eden'. Kitabı kısaca özetleyerek incelememi paylaşmak isterim.
Başkarakterimiz Martin Eden alt(proleter) sınıfa mensup çok çekici ve sağlıklı bir vücuda sahip, kızları peşinden sürükleyen ve de eğlenceyi seven bir gemi işçisidir. Martin'in hayatı standart akışı içerisinde devam ederken, daha sonrasında hayatını hayal edemeyeceği ölçüde değiştirecek olan Ruth adında burjuva sınıfına mensup soylu bir ailenin kızıyla tanışır. Şimdiye kadar kızları hiç umursamamış ve sürekli peşinden koşturmuş olan Martin, ilk bakışında kendini afallatmış olan Ruth'a karşı diğer kızlara davrandığı rahatlıkta davranamaz ve ilk konuşmalarında Ruth ile arasındaki kültürel farklılıkların altında ezilir. Martin, içinde oluşan garip hislere en başta anlam veremese de, Ruth'a karşı özel hislere sahip olduğunu zamanla fark eder ve Ruth ile olan iletişimini sürdürmeye çabalar.
Entelektüel açıdan zayıf olan Martin, Ruth ve ailesi tarafından zaman zaman düşük statüsü ve kazancı nedeni ile aşağılanır. Bu olaylar sonucunda Martin'in aklında ilk kıvılcımlar oluşmaya başlar ve elindeki para ve de zaman imkân verdiği ölçüde kendini kütüphaneye kapatıp kişisel olarak kendini geliştirmeye odaklanır. İlk başlarda bu kaba saba adamın kendini geliştiremeyeceğini düşünen insanlar, zamanla değişen ve gelişen Martin'i ve de onun hayatını izlemekten kendilerini alıkoyamaz olurlar. Martin, yazar olmak istediğini dile getirdiğinde ona inanmayıp aşağılayalar ise büyük azmi sonucu başarıdan başarıya koşan Martin'in peşinde kul köle olurlar. Yaşadığı duygusal travmalar, maddi sıkıntılar ve de para ve statünün kölesi olmuş olan insanların arasında geçirdiği zamandan sonra Martin'in farkına vardığı en büyük gerçek şu olmuştur: Burjuva sınıfındaki insanların, kıyafetleri gibi fikirleri de basmakalıptı, insana insan olduğu için değer verilmiyordu, insanların sadece statüsü ve serveti kadar değeri vardı toplum içerisinde.
Coğrafya kader midir? Sınıfsal farklılıklar hayatımızda ne kadar söz sahibi olabilir? Peki ya kitap okuyarak hayatımızı nasıl şekillendirebiliriz? Martin Eden'in azimli yaşam mücadelesinin yukarıdaki tüm sorulara yanıt niteliğinde olduğunu düşünüyorum.
Karakter analizleri, sosyal ve ideolojik sistem eleştirileri ve de genel hikâye açısından çok başarılı bulduğum ve okumaktan çok keyif aldığım bir roman oldu 'Martin Eden'. Herkesin mutlaka okuması gereken harika bir klasik olduğunu düşünüyorum.