Puan vermedi·296 syf.··Beğendi
···Okunma: 21 Ekim 2021 20:20 Nefes, insanın varoluşuna, anlam arayışına dair sorgulamalar, keşfetme ihtiyacı altında yatan güdüler, ilişkilerin devamlılığına etki eden psikolojik yapılanmalar, karar verme özgürlüğü gibi öğeleri vurgulayan ve her biri içsel bir yolculuk içeren bilimkurgu ve fantastik türlerinin harmanlandığı 9 etkileyici öykü içeriyor. Yazardan ilk olarak Geliş'i okumuş ve çok beğenmiştim. Aynı şekilde Nefes de kurgusal zenginliği, bilimsel bilgileri ve hikayenin içine çeken yalın anlatımı ile etkilendiğim bir kitap oldu.
En beğendiğim öyküler; Simyacının Kapısı ve Tacir, Nefes, Olgusal Gerçeklik ve Duygusal Gerçeklik ve Kaygı Özgürlüğün Baş Döndürücülüğüdür oldu.
Simyacının Kapısı ve Tacir; zaman yolculuğunu, içinde yer verdiği masallar aracılığıyla geçmişlerine ve geleceklerine anlam verme ihtiyacında olan insanlara değinerek işliyor.
Nefes; Farklı bir evrende yaşayan bir yaşam formunun hayatının devamını sağlamak için kendisini, çevresini anlamlandırma sürecini ve kaynak arayışını konu alıyor.
Bizden Beklenen; "Geleceği seçimlerimizle belirleyebilir miyiz, yoksa mutlak, değişmez bir senaryoda özgür irade yanılsamasını mı yaşıyoruz?" sorusunu vurguluyor.
Yazılım Nesnelerin Yaşam Döngüsü; sanal dünyaya ve yapay zeka ile bağ kuran insanlara odaklanıyor.
Dacey'nin Patentli Otomatik Dadısı; 1900'lü yıllarda insan bakıcıların çocukların rasyonel gelişimine engel olduğu inancı ile robot dadı üretimine yönelen Dacey ailesinin hikayesini işliyor.
Olgusal Gerçeklik, Duygusal Gerçeklik; yaşamın her anını kaydeden bir teknolojinin keşfedilmesi ile kusursuz hafızaya ulaşmanın kişilerarası ilişkilere etkisini irdeliyor.
Büyük Sessizlik; bir papağanın bakış açısından; insanın evrende yalnız olmadığını kanıtlama ihtiyacının ve yaşamın anlamının değerlendirilmesi resmediliyor.
Evrenin Göbek Deliği; insanın varoluşunun amacına, seçim yapmaya, fark yaratma ihtiyacına odaklanıyor.
Kaygı Özgürlüğün Baş Döndürücülüğüdür; Paralel evrende farklı seçimler yapmış paralel benlikleri ile iletişim kurabilen insanlar ve bu durumun yaşamı değerlendirme yetisi üzerindeki etkisi vurgulanıyor.
Özgün kurgulara sahip öyküleri ile farklı fikirler üzerine inşa edilmiş bu kitap önerimdir.