2021 25. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2021 00:34
1K incelemelerini okuduğumda neredeyse kitaptan vazgeçiyordum. Çoğu okur sıkıcı ve karmaşık olduğunu yazmış. Yazarın uçurtma avcısı kitabını okudum, muhteşemdi. Bu nedenle ve hazır elimde mevcutken bir şans vermek istedim. Pişman mıyım, hayır. Zaman atlamalarının alakasız ve anlaşılmaz olduğunu yazanlar olmuş. Beyin jimnastiği yaptık tarzında yorumlar var. Bu yorumları abartılı buluyorum. Belki ilk sayfalarda kavramada minik bir zorluk yaşanabilir ama asla anlaşılmaz değil. Karakterlerin hikayelerinin uzun olmasından dolayı sıkıcı diye belirtenler var. Buna da katılmıyorum, her hikaye farklı ve anlatılmaya değer. Evet uzun ama sıkıcı değil ya da bakış açısı ve beklentiyle alakalı. Abdullah’ın kızı gibi benimsediği kardeşi, aslında hayatının anlamı olan Peri’nin zengin bir aileye evlatlık verilmesi ve iki kardeşin birbirinden ayrılmak zorunda kalmasıyla başlıyor hikaye ve bu hikayenin etrafında karakterlerin hayatlarını okuyoruz uzun uzun. Sabır, Masume, Pervane, Nebi, Wahdati, Nila, İdris, Amra, Timur, Markos, Thalia, Odie, Adel, Gholam... Hepsi birbirinden farklı hayatlar, küçükte olsa birbirleriyle bağlantıları olduğunu görüyoruz. Her hikayede mutlaka size dokunan bir olay, kişi veya düşünce olacaktır. Hepsi hayatın içinden gerçekleri yansıtıyor. Yazarın anlatımı, kurgusu oldukça güçlü. Sonunda Peri ve Abdullah’ın kavuşmasını okuyoruz, biraz kırgın biraz hüzün ve hayatın içinden gerçeklerle. Yazar diğer eserlerinde olduğu gibi burda da savaşı ve savaşın ardında kalan hayatları anlatmış. Afganistan’ın savaş öncesi ve sonrası hali hakkında bilginiz oluyor. İki, üç kitapta bir roman okumayı seviyorum. Hayata kısa bir mola gibi terapi niteliği var üzerimde. Kaliteli roman okumak isteyenlere tavsiyemdir.
Ve Dağlar YankılandıKhaled Hosseini · Everest Yayınları · 202241,9bin okunma