·320 syf.····Okunma: 24 Ekim 2021 07:29 Yeraltı edebiyatı kavramının henüz ben de tam olarak oturmadığı daha doğrusu sınırlarının tam anlamıyla ne olduğunu bilmediğim ve yeraltı edebiyatı olarak okuduğum tek kitabın dövüş kulübü olduğu sıralarda türe adapte olabilmek için ikinci bir kitap arayışında olduğum bir zamanda karşıma çıktı "yanık diller". Benim şu ana kadarki argümanım daima eğer gerekli altyapı ve zemin hazırsa bir çocuk için herhangi bir kitap adına yaş anlamında bir sınırlama olmayacağı yönündeydi. Yani bir kitap için yaş faktörü geçersiz ve anlamsızdı, ta ki bu kitaba kadar. Yanık diller kitabını Chuck Palachniuk'un elinden çıkma olduğunu düşünerek aldım. Fakat kitap Chuck'un kendine gönderilen hikayeleri derleyip adını kullanarak basılmış bir kitap. Özetle bu kitaptaki hikayeler Chuck'a ait olmasa da onun takdirini kazanan hikayeler ve bu hikayeler toplamda yirmi taneler. Gel gelelim benim argümanımın nasıl değiştiğine; şunu belirtmeliyim ki kitaptaki hikayeler insanın içini dışına çıkarma potansiyeli olan, oldukça rahatsızlık verici hikayelerden oluşuyor. Yeraltı edebiyatına her ne kadar hakim olmasam da anlattığı tarzın genel anlamda, insanların görmezden gelmeyi tercih ettiği unsurları, çarpıcı ve biraz da karamsar anlattığına dair bir izlenim edinmiştim. Fakat "yanık diller" öyle bir kitap ki en az rahatsız edici hikayesi bile benim açımdan uzunca bir süre etkisini üzerimden atamama sebep oldu. Ben orta düzey bir okuyucu olarak eğer vaktim varsa 300 küsur sayfalık bir kitabı düzenli okumayla maksimum 3 gün içerisinde bitirebilirim. Fakat bu kitabı bitirmem 1 haftadan uzun sürdü çünkü 2 taneden fazla hikayeyi art arda okumayı kaldıramıyordum. Bazı hikayeleri odağı oldukça iyi korumak kaydıyla anlaşılabilir bir halde, bazıları ise okuyucu yorumuna bırakılmış gibi bir hissiyata kapıldım. Bilemiyorum belki de sonuç gayet açık olmasına karşın türe olan yabancılığımdan ben anlayamamışımdır. Sonuç itibariyle ilk defa yaş faktörü bu kitapla bence önem arz ediyor. Bu hikayeler kesinlikle 17 yaşın altındaki kişiler için uygun değil. En azından bu benim görüşüm. Duygu düşünce dünyasını daha yeni yeni oturtmaya başlayan kişiler için kitap hoş olmayan deneyimleri size oldukça nahoş bir biçimde sunuyor. Özetle bu kitabı okumak istiyorsanız zihninizi ve en önemlisi midenizi oldukça iyi hazırlamanızı tavsiye ederim. Ben kitaplara genelde deneyim gözüyle bakan birisiyim ve bu kitap benim için oldukça ilginç bir deneyimdi.