Yanık Diller

Chuck Palahniuk
2016
Ayrıntı Yayınları

Her öyküyü okuduğunuz zaman seveceksiniz diye bi şey yok
2025 54. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2025 12:52
Chuck Palahniuk, ilk okuduğum zamandan beri sevdiğim yazarlardan. Bu kitapta, önsöz hariç bir katkısı yok ama katkıda bulunanların hepsi onun kafadan, onun takdirini kazanmış yazarlar. Hikâyeleri onlardan oluşuyor. Bazı hikâyeleri okurken kaşlarım çatık, ağzım açık olayları sindirmeye çalıştım. Çünkü hepsi, bırak yeraltından gelmeyi, cehennem çukurundan çıkıp gelmiş gibiydi. Her okuyucu için uygun değil, onu söyleyeyim. Yeraltı edebiyatını seviyorsanız okumanızı tavsiye ederim.
2021 42. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2021 07:29
Yeraltı edebiyatı kavramının henüz ben de tam olarak oturmadığı daha doğrusu sınırlarının tam anlamıyla ne olduğunu bilmediğim ve yeraltı edebiyatı olarak okuduğum tek kitabın dövüş kulübü olduğu sıralarda türe adapte olabilmek için ikinci bir kitap arayışında olduğum bir zamanda karşıma çıktı "yanık diller". Benim şu ana kadarki argümanım daima eğer gerekli altyapı ve zemin hazırsa bir çocuk için herhangi bir kitap adına yaş anlamında bir sınırlama olmayacağı yönündeydi. Yani bir kitap için yaş faktörü geçersiz ve anlamsızdı, ta ki bu kitaba kadar. Yanık diller kitabını Chuck Palachniuk'un elinden çıkma olduğunu düşünerek aldım. Fakat kitap Chuck'un kendine gönderilen hikayeleri derleyip adını kullanarak basılmış bir kitap. Özetle bu kitaptaki hikayeler Chuck'a ait olmasa da onun takdirini kazanan hikayeler ve bu hikayeler toplamda yirmi taneler. Gel gelelim benim argümanımın nasıl değiştiğine; şunu belirtmeliyim ki kitaptaki hikayeler insanın içini dışına çıkarma potansiyeli olan, oldukça rahatsızlık verici hikayelerden oluşuyor. Yeraltı edebiyatına her ne kadar hakim olmasam da anlattığı tarzın genel anlamda, insanların görmezden gelmeyi tercih ettiği unsurları, çarpıcı ve biraz da karamsar anlattığına dair bir izlenim edinmiştim. Fakat "yanık diller" öyle bir kitap ki en az rahatsız edici hikayesi bile benim açımdan uzunca bir süre etkisini üzerimden atamama sebep oldu. Ben orta düzey bir okuyucu olarak eğer vaktim varsa 300 küsur sayfalık bir kitabı düzenli okumayla maksimum 3 gün içerisinde bitirebilirim. Fakat bu kitabı bitirmem 1 haftadan uzun sürdü çünkü 2 taneden fazla hikayeyi art arda okumayı kaldıramıyordum. Bazı hikayeleri odağı oldukça iyi korumak kaydıyla anlaşılabilir bir halde, bazıları ise okuyucu yorumuna bırakılmış gibi bir hissiyata kapıldım.
YERALTI TRAJEDİLERİ
2021 3. kitabı
Okunma: 15 Ocak 2021 12:17
Hayatın içinden sert, gerçekçi, çarpıcı öykülerden oluşan bir kitap. Farklı yazarların katkıda bulunduğu bir antoloji de denebilir. Kişiler, konular, meseleler farklı gibi gözükse de en nihayetinde bu öykülerin ortak paydada buluştuğunu söyleyebiliriz. O da, modern çağın birilerini sistemin dışına ittiği ve oralarda vahşetin, barbarlığın hüküm sürdüğü "yeraltı"nda birtakım trajedilerin yaşanıyor olduğudur. Ölümün, uyuşturucunun, fuhşun, zulmün, işkencenin kol gezdiği ortamlarda yazarlar insanlığa dair bir şeyler arıyor. Ve gerçekten çok kaliteli öyküler mevcut. Bütün bu bahsettiğim vaziyet ilginizi çekiyorsa okuyabilirsiniz.
2017 1. kitabı
Aşırı gerçekçilikten dolayı kimilerine göre iğrenç veya sapkın bir kitap olarak tanımlanabilir fakat üstün betimleme tarzı ve sıkmayan anlatımıyla bence muhteşem bir kitap.
2018 20. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2018 19:29
Benliği ve insanlığı ile barışık olmayan, kendine bazı şeyleri itiraf edemeyen insanlar için yazılmamış kitaptır.Açık, çarpıcı ve gerçekten en dipten çıkma hikayelerden derlenmiş ve bazılarını okuduktan sonra kitabı bir kenara bırakıp ''neden?'' diye sormanızı sağlama yetisine sahip öyküler barındırıyor.
2018 47. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2018 14:14
İçinde günlük hayatımızda çok fazla karşılaşamayacağımız, düşüncelerimizin tabularını kıran ve her yönüyle ilgiçliğiyle kendine çeken hikayelerin bir derlemesi diyebilirim. Boş vakit öldürmek ve günlük hayatımızın monotonluğundan sıkıldığımızda ele alınacak iyi eserlerden bir tanesi.

Chuck PalahniukYazar · 34 kitap
Chuck Palahniuk 21 Şubat 1962'de Washington'da doğdu. Asıl adı Charles Michael Palahniuk'tur. Palahniuk Washington eyaletinin doğusundaki bir çiftlikte büyüdü. Bir süre Eyalet Üniversitesi'ne devam ettikten sonra Oregon Üniversitesi'ne geçti ve öğrenimini orada tamamladı. Otuzlu yaşlarına kadar herhangi bir edebi metin yazmayan, sanıldığını tam aksine, ilk romanı olan Invisible Monsters (Görünmez Canavarlar) dır. Bu romanı yayıncılar tarafından içeriği nedeniyle kabul görmemiştir ancak Palahniuk yayıncılara olan bu öfkesi nedeniyle içeriği çok daha "yok edici" olan Dövüş Kulübü'nü yazmıştır ve bu romanı yayıncılar tarafından zevkle kitaplaştırılmıştır. Palahniuk, üniversite yıllarından sonra üç yıl boyunca Freightliner adlı bir şirkette montaj hattında, ardından tamirci olarak çalıştı. İlk yazdığı metinler taşıt modifikasyon prosedürleri ve kamyonların onarımı üzerinedir. Dövüş Kulübü'nün ortaya çıkmasında büyük etkisi bulunan bir olayıda bu yıllarda yaşar. Arkadaşlarıyla birlikte tatildedir. Bitişikteki kamp yerinde müzik rahatsız edici derecede açılır ve bu nedenle başlayan tartışma yerini kavgaya bırakır. Bu olayda yaralanan Chuck tatil'den döndüğünde iş yerinde kimse tarafından ilgi görmez çünkü kimse korkunç derecedeki yüzü hakkında bir şey sormaya, yorum yapmaya cesaret edemez. Bunun üzerine Chuck, eğer insanın yeterince kötü görünürse dilediği gibi hareket edebileceğini keşfeder. Bu olayın ardından devam ettiği bir edebiyat grubu bünyesinde yaptıkları çeşitli gösteri ve eylemler "Kargaşa Projesi"ni esinler. Kısa bir süre sonra aynı isimle bir kısa öykü yayımlar ve bu öykü,üç ay içinde Fight Club (Dövüş Kulübü) romanına dönüşür. Romanlarındaki tavır isyan gibi görünse de, aslında varoluşumuza özlem duymamıza neden olur. Yarattığımız değer yargıları, para, şöhret, saygınlık, güzellik gibi tüm önemli şeylerin anlamsız yalanlar olduğunu söyler.