Taksitle Ölüm

Orijinal Dil:
Fransızca
Orijinal Ülke:
Fransa

Yaramaz bir çocuk... Yaralarla dolu...
2018 22. kitabı
Okunma: 06 Ekim 2018 10:38
Yaramaz bir çocuk...Yaralarla dolu... Ferdinand! İmla kurallarını alt üst eden adam... Sorunlu bir çocukluk, sevgisiz büyümek, yoksulluk, yoksun kalmak, argo bir yaşam... " Herkes, her şey hor gòrüyordu beni. Romalı ahlakı, Çiçero , tüm imparatorluk ve hatta İlkçağ yazarları bile" (s.187) Aslında bir çocuk büyürken ne yaşıyorsa onu bütün ömrüne yayıyor. Ferdinand da öyle. Aile içinde babasının sevgisiz tutumu, onu sürekli hor görmesi ve asla başarılı olabileceğine inanmaması... " İnsanın soluklanacağı yerlerin hepsinin birbirinden korkunç olması ne acayip bir durum"(s.183) Durum bòyle olunca " her saniyen, son saniyen" kendi deyimiyle böyle yaşamaya karar veriyor. Tabi şanssızlıklar peşini bırakırsa... Kitabın başlarında bir doktor olarak, hasta bir çocuğa yardıma gidiyor ama birden kendinizi Ferdinand 'ın çocukluğunda buluyorsunuz. Başarısız geçen okul hayatı, işe alınmalarda yaşanan talihsizlikler, sürüyle illet. Dayısının yardımıyla gençliğinin deli dolu yıllarında bir okula gidiyor, sonuç hüsran. Ordan dönüşte yine dayısının yardımıyla bir mucit olan Courtial' le tanışıyor. Mucitlik işte, biraz da dalavere gerektiriyor. Türlü işlere kalkışıp her seferinde kalakalmaya devam ediyorlar, iyi tarafıysa en azından iki şanssız beraber çırpınıyorlar. Kitabı okurken aslın da çoğu kez her gördüğünü, düşündüğünü açık açık yazabilen bir yazar olması yönüyle Celine yı sevdim. Benim de büyüdüğüm yerde insanlar asla söylediklerine dikkat etmezlerdi. Küfürler hep havada uçuşurdu. Benim büyüdüğüm coğrafyada babaların, babalarının yanlarında çocuklarını sevmeleri ayıp kaçardı. Çocuklar sevgisiz büyürse, ömürleri boyunca bunun telafisini farklı yerlerde aramaya, kötü şeyler düşünmeye ve kötü şeyler yaşamaya mahkum olurlar. Şansızlık dediğimiz şey belki de insanın nasıl, ne zaman
2026 1. kitabı
Okunma: 17 Mart 2026 20:30
“Taksitle Ölüm”, maddi ve manevi dünyanın birbirine ne denli bağlı olduğunu gösteren, insanın ruhsal yolculuğuna dair derin bir alegori sunar. Kabala dilinde bakıldığında, kitap, yaşam ile ölüm arasındaki sınırın yalnızca bir illüzyon olduğunu ve her adımın ruhun yükselişini ya da gerilemesini etkilediğini hatırlatır. Kitabın ana teması olan “ölümün taksitlendirilmesi”, kabalistik olarak Zehut’un (bilincin) zaman çizelgesinde yavaş yavaş çözülmesi olarak okunabilir. Her taksit, insanın kendi içindeki klipot (ruhsal karanlık) ve sitra achra ile yüzleşmesini simgeler. Ölümün ertelenmesi, aslında ruhun olgunlaşması için gerekli bir süreçtir; her deneyim, tıpkı Sefirot ağacındaki dallar gibi, ruhun farklı yönlerine dokunur. Kitapta maddi dünyaya olan bağlılık ve borç teması, Malchut’un (dünya) Keter’e (yüksek bilinç) olan izdüşümü ile ilişkilendirilebilir. İnsan, maddi yaşamın yükünü taşırken, ruhsal farkındalığını unutmamak zorundadır; aksi takdirde her taksit, bir ruhsal eksiklik ve sıkışmışlık yaratır. Yazarın dili, kabalistik bir bakışla, hem uyarıcı hem öğreticidir. Okur, metin boyunca kendi içsel “ölümünü” ve yeniden doğuşunu izler; tıpkı ruhun Gilgul döngüsünde olduğu gibi, hatalar ve deneyimler aracılığıyla olgunlaşır. Sonuç olarak, “Taksitle Ölüm”, sadece bir ölüm hikayesi değil, insanın içsel dönüşümüne dair bir rehberdir. Kabalistik gözle, her sayfa, ruhun kendi aydınlığını ve karanlığını keşfetmesi için bir adım sunar. Okur, metni bitirdiğinde, ölümün taksitlenmiş bir yük değil, ruhsal uyanış için bir araç olduğunu idrak eder.
·544 syf.·
2024 68. kitabı
Özetle sevmedim kitap beni hiç içine almadı. Gereksiz uzayan konular ve anlatımlar içimi baydı. Yazarın Gecenin Sonuna Yolculuk un öncesini anlattığı kitabı diye okumaya karar vermiştim fakat iki kitap arasında anlatım ve ifade yeteneği açısından önemli farklar var ben tavsiye etmiyorum ama kimilerinin ilgisini çekebilir.
2020 67. kitabı
Okunma: 07 Kasım 2020 17:27
Ah Ferdinand!…Kitap hakkında o kadar çok şey söyleyebilirim ki nereden başlayayım bilemiyorum. Kitabın 400- 500. sayfaları arası Courtial Des Pereires ve karısı Madam Pereires arasındaki diyaloglar ve Ferdinand’ın bunları bize aktarışı... buralarda sağlam kahkalar eşliğinde okudum. Öyle ki gülmekten devam edemedim bir süre.. Son 50 sayfadaki olaylar ise iyice çığrından çıktı ve biz okuyucuları da önüne katarak gittiği yere kadar yuvarladı... :)) Bence kitabın en çarpıcı karakteri Madam Pereires yani ihtiyar kız idi.. Kitabı bitirdim ama sonsuza dek özleyeceğim bu harika kitabı.. Keşke Ferdinand , sohbetimiz daha uzun sürseydi; bu kadar severek aynı zamanda gülerek çok az kitap okumuşumdur..
2020 53. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2020 19:05
Herkese Merhaba "Taksitle Ölüm" kitabı öncesinde yazarın "Gecenin Sonuna Yolculuk"kitabını okumuştum, fakat ben sizlere naçizane okur tavsiyesinde bulunmak istiyorum. Eğer sizlerde Céline'yi okumak isterseniz ilk olarak "Taksitle Ölüm" kitabını, akabinde "Gecenin Sonuna Yolculuk"kitabini okumanizi tavsiye ederim. Tavsiye ettigim sekilde okudugunuzda eminim daha cok etkisi altında kalacak, konulari daha cok birbiriyle bağdaştırabileceksiniz. Taksitle Ölüm 81 sene sona dilimize çevrilmiş, bu bilgi ile birlikte kitabin çevirisini yapan Simla Ongun'a ve kitaba başlarken mükemmel önsözü hazırlayan Yigit Bener'e teşekkür ederim. Ayrica Yiğit Bener Gecenin Sonuna Yolculuk kitabının çevirisini yaparak 2002 yılında Dünya Çeviri Ödülüne layık görülmüş Taksitle Ölümde Céline yine farkını ortaya koyup, konuştuğu gibi yazarak harika bir yarı otobiyografik bir kitap sunmuş biz okuyucularına. Yeraltı Edebiyatını sevmememe rağmen bu kitabı begenerek okuduğumu ifade etmek istiyorum. Küfürbaz, asi, müptezel, provakatif, haz düşkünü, kaotik ve baba düşmanı, küfürlerin, kusmukların, hastalıkların kol gezdiği bir kitap. Aslında bir çocuk büyürken ne yaşıyorsa onu bütün ömrüne yayıyor. Ferdinand da öyle. Aile içinde babasının sevgisiz tutumu, onu sürekli hor görmesi ve asla başarılı olabileceğine inanmaması...Kitabın başlarında bir doktor olarak, hasta bir çocuğa yardıma giderkeb birden kendinizi Ferdinand 'ın çocukluğunda buluyorsunuz. Başarısız geçen okul hayatı, işe alınmalarda yaşanan talihsizlikler, bir sürü illet, ailesinin bir kez olsun kendisine inanmaması, her yapılan yanlışın, hatanın kendisinin yaptığına diretilmesi... Aç, sevgisiz ve yoksun büyümüş bir çocuk olan Ferdinand'ın yaptıklarını tasvip edemeyecek olsak bile yine de bir düşünmek gerekir ona küfretmeden önce...
2020 26. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2020 11:01
Louis Ferdinand Celine benim için Gecenin Sonuna Yolculuk'tur. Sanırım birçok okur için de bu geçerli. En azından dilimize çevrilmiş kitaplarını baz alırsak bu böyle. Umarım ölmeden diğer kitapları da çevrilir ve biz de okuruz. Gerçi diğerlerinin de Yolculuk kadar çarpıcı olabileceğini düşünmüyorum ama bakalım, umarım yanılırım. Dilimize çevrilmiş 3 kitabını da okumuş biri olarak Taksitle Ölüm'de, Yolculuk'taki Celine'i fazlasıyla aradığımı ifade etmem gerekiyor. Bu kitapta belki yine ağzına geleni söylüyor, küfürler ediyor, cinsel içerikli söylemler de bulunuyor ama darmadağınık bir şekilde yapıyor bunu. Taksitle Ölüm dağınık bir kitaptır. Aslında bunun da sebebini az çok anlayabiliyorum. Yolculuk kitabında gençliğini anlatıyor daha yakın bir zaman, Taksitle Ölüm'de ise çocukluğunu anlatıyor doğal olarak da bu anlatım çocukluğu gibi dağınık oluyor. Yolculuk'ta yazdıkları daha çarpıcı bir dönemi anlatıyor ve daha evrensel bir konu, Taksitle Ölüm'de kendi ailesini anlatıyor. Babası ile yaşadıkları, annesi, annanesi, dayısı ve çocukluk dönemindeki okul, iş yaşamı. Yolculuk'u okuyanlar bilir Ferdinand karakteri vardır orada. Burada da aynı karakter var. Aslında Taksitle Ölüm Yolculuk'un tamamlayıcı kitabı gibi. Sadece tersten okumuş oluyoruz. Celine'i ilk defa okuyacak olanlar önce Taksitle Ölüm'ü (çocukluk) sonra Gecenin Sonuna Yolculuk'u (gençlik) okursa uzun ve tamamlayıcı bir yolculuk yapmış olacaklar. Ama benim gibi tersten okuyanlar için Taksitle Ölüm tatmin edici bir kitap olmayacak. Yolculuk'ta Ferdinand neden böyle diye çoğu kez kendimize sormuşuzdur belki ama tahmin etmek çok zor olmasa gerek. Çocukluk yıllarında yaşadığı zorluklar, babasının sevgisizliği, inançsızlığı çok büyük etken. Yalnız burada şunu belirtmek gerekiyor Yiğit Bener'in yazdığı önsözde
2020 4. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2020 23:57
Öncelikle çevirdiğim her sayfada aldığım keyif için minnettarım. Ömrüm boyunca unutamayacağım bu kıymetli hediye için teşekkür ederim:) Yazar için sanırım yeraltı edebiyatının kurucularından denebilir. Yazdığı dönem(20. yy'ın ilk yarısı) ve ortaya koyduğu esere bakınca bu sıfatı fazlasıyla hak ettiğini düşünüyorum. Ön sözünü yazan Yiğit Bener'in kitap ve yazar hakkındaki açıklamaları da hayli aydınlatıcı oldu. Örneğin: "Sonuç olarak Taksitle Ölüm de tıpkı Yolculuk ya da Céline'in sonraki romanları gibi, otobiyografik özellikleri olan bir kurgu eseridir. Kurguyla gerçek arasındaki asıl fark, romanın anlatım tarzından kaynaklanan mizah amaçlı abartılardır." "Bu ölümcül ve edepsiz gülmece, yüzyılın bu görkemli dönemecinde görünürde aydınlanma çağının, bilimin ve toplumsal gelişimin doruğundayken, farkında bile olmadan insanlık tarihinin en barbar ve kanlı dünya savaşlarına sürüklenmekte olan bir toplumun (özellikle de yazarın ebeveynlerinin tipik birer temsilcisi oldukları küçük kentsoyluların) maruz kaldığı bu sürekli değişim karşısındaki bunalımını, geleceğe yönelik endişelerini, dramlarını dışa vurur. Céline, ölümcül bir trajediyi okura tüm çıplaklığıyla aktarıp iliklerine kadar hissettirirken, gözler önüne serdiği kapkaranlık tabloyu işte bu açık saçık, taşkın düş gücü ve okuru yer yer kahkahalara boğan absürd gülmeceyle dengeleyerek katlanabilir kılmaktadır. Kullandığı dil ve üslup da işte bu projenin hizmetindedir. Mayıs 1936'da André Rousseau'ya yazdığı bir mektupta, poetika'sının amacını şöyle açıklar: "Yok canım! Ne numarası, sizi temin ederim ki ben sadece konuştuğum gibi yazıyorum. (...) Yoğunlaşma var burada sadece. Duyguyu yansıtabilmek için tek ifade tarzı bence budur. Ben anlatma derdinde değilim, yalnızca HİSSETTİRMEK istiyorum. Bunu bildik akademik
·544 syf.·
2021 79. kitabı
Merhaba kitap dostları,iyi akşamlar.Bu akşam sizlere Louis Ferdinand’ın Taksitle Ölüm kitabından bahsetmek istiyorum. İki başyapıt arasında teknik olarak herhangi bir fark yok. Her ikisinde de konuşan, diğer ifadeyle her şeyi anlatan, kahramanın kendisidir. Ferdinand yine durmaksızın konuşuyor, aynen Yolculuk’ta olduğu gibi. Fakat bu sefer bir yolculuğu değil, belirli aralıklarla ölen yakınlarını anlatıyor. İki roman arasında farklar var: Yolculuk bir varoluş hikâyesi. Taksitle Ölüm ise, bir ailenin anlatımı. Yolculuk’ta tek bir kahraman üzerinde yoğunlaşıyoruz. Taksitle Ölüm’de ise, birden çok kahraman var. Dolayısıyla Yolculuk’un daha derli toplu olduğunu, buna karşılık Taksitle Ölüm’ün dağınık kaldığını söyleyebilirim. İnsana dair ne varsa şaşırtıcı.İsyan edercesine vurgulanan hayatlar,yoksulluk un getirdiği cinnet e varan şok edici yaşamlar,Celine bu sefer tersten vuruyor,kanatıyor. Mutlaka okunmalı.Ama öncesinde ki romanı ''gecenin sonuna yolculuk'' un başlangıç romanı oldugunu unutmayınız. Tasvirler, insanları ve olayları ele alış biçimi kalıcı hasarlar bırakabilir.Dikkat etmek gerek, bile bile lades olmaktır bu kitabı okumak.Tabii anlayabilene.
2017 111. kitabı
Okunma: 04 Kasım 2017 15:16
Louis-Ferdinand CELINE – Taksitle Ölüm Céline hakkında yorum yapmanın haddim olmadığını düşünsem de dilim döndüğünce yorum yapmaya çalışacağım. Bu ne kadar güzel bir üslup, bu ne kadar güzel bir anlatım. ‘’Taksitle Ölüm’’ kitabı öncesi ‘’Gecenin Sonuna Yolculuk’’ kitabını 2 defa okumuş biri olarak ‘’Taksitle Ölüm’’ benim açımdan bir nebze düşük seviyede kalsa da bu eseri okurken ‘’Gecenin Sonuna Yolculuk’’ kitabının izlerini azaltmaya ve düşünmemeye odaklandım ve bu harika başyapıttan inanılmaz keyif aldım ve edebi doyuma ulaştım. Fakat benden nacizane bir okur tavsiyesi, imkanınız varsa önce ‘’Taksitle Ölüm’’ eserini okuyunuz devamında da ‘’Gecenin Sonuna Yolculuk’’ eserini. O zaman çok daha derin bir etki ile yola devam edeceğinizi düşünmekteyim. Artık temennilerimden biri şudur ki; ben ölmeden önce Louis-Ferdinand Céline'e ait bir eser daha dilimize çevrilsin ve okuma şansına sahip olalım. Céline kesinlikle benim kutsal yazarım.. ‘’Taksitle Ölüm’’ eseri 81 sene sonra dilimize çevrildi. Umarım ki diğer eserleri için bu kadar uzun süre beklemek zorunda kalmayız. Ayrıca enfes çevirisi için Simla Ongun’a da teşekkür etmek gerektiği fikrindeyim. Bir çok usta kalem bu eser için harika yorumlar yapmıştır. Harika bir başyapıt ile yeniden karşı karşıyayız. Kitaba başlamadan önce Yiğit Bener’in yazmış olduğu önsözü sindire sindire mutlaka okumalısınız. Heyecan daha o satırlarda iken başlıyor çünkü. Unutmayınız ki; Yiğit Bener, ‘’Gecenin Sonuna Yolculuk’’ eserinin çevirmenliğini yapmış ve 2002 yılında ‘’Dünya Çeviri Ödülü’’ ne layık görülmüştür ve almıştır. ‘’Taksitle Ölüm’’ eserine değinecek olursak; bir hayat ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi, diyebilirim. Celine yine farkını ortaya koymuş ve baş döndürücü bir esere imzasını atmıştır. Taksitle Ölüm, çok daha
2020 5. kitabı
Okunma: 07 Nisan 2020 21:07
Kitabın başlarında olayı anlamaya çalışıyorsun baya bir okuyorsun anladığın bir şey olmuyor. Aşırı sıkıcı bir kitap, bir aya yakın elimde kaldı, okuyacağım dedim, okudum. Kelimeler, cümleler, sayfalar ilerlemiyor. Akıcılıktan nasibini almamış bir kitap Taksitle Ölüm Louis Ferdinand Celine

Louis Ferdinand CelineYazar · 10 kitap
Louis-Ferdinand Destouches veya kalem adıyla Louis-Ferdinand Céline (27 Mayıs 1894 - 1 Temmuz 1961), Fransız yazar ve doktor. Céline, yazarın büyükannesinin ismidir. Yeni yazı tarzı ile Fransız ve Dünya edebiyatını geliştirmiştir. 20. yüzyılın en etkili yazarlarından biri olarak kabul edilir. Gecenin Sonuna Yolculuk adlı kitabı Le Monde 'un Yüzyılın 100 Kitabı listesi'nde de 6. sırada yer almıştır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Louis-Ferd...éline