10 Eylül 2019
Lullaby

Düşüncenin Laneti
2025 44. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2025 15:04
Tesadüf eseri tanıştığım bir kitap beni kendine nasıl çeker bu kitapta onu yaşadım. Chuck PalahniukChuck Palahniuk’in okuduğum ilk kitabı lakin son kitabı olmayacak. Tam da dikkatimin dağıldığı bir dönemde anlatım tarzı sayesinde beni kendine çekti. Müthiş bir kitap!!! Özellikle ‘yeraltı edebiyatı’ okurları için vazgeçilmez bir eser :) Ninni kelimesi sizin için ne ifade eder? İnsanlar farklı farklı tanımlar yapsada ortaya masum masum ifadeler gelebilir diye düşünüyorum ben. Fakat bu kitapta ‘ninni’ bambaşka bir boyut kazanmış. Gazeteci Carl Streator, bebek ölümlerini araştırırken hayatının en karanlık gerçeğiyle yüzleşir: Bir “ölüm ninnisi”. Bu ninniyi okuyan ya da sadece düşünen kişi, hedef aldığı canı saniyeler içinde öldürebilir. Başta bunun sadece bir araştırma konusu olduğunu sanan Carl, zamanla fark eder ki asıl tehlike ninnide değil, kendi zihnindedir. O ninniyi ezberler, unutmaya çalışır, ama zihni bir hapishaneye dönüşür. Çünkü artık ölüm, onun düşüncelerinde yaşar. Bu hikâye bize aslında, insanın kelimelerle ve düşüncelerle kendini nasıl zehirleyebileceğini anlatıyor. Carl, kelimeleriyle dünyayı öldürürken, aslında en çok kendini yok eder. Belki de Palahniuk burada şunu fısıldıyor: “Kimi zaman en büyük gürültü, susturamadığımız düşüncelerdir.” En güzel izlenimlerimi bitirdim ve tavsiye edilir bir kitap :) Keyifli okumalar:)
Yeraltı Edebiyatı
·272 syf.·
2026 32. kitabı
Arkadaşlar, Palahniuk'un Ninni kitabı cidden çok ilginç bir konuya sahip. Kitapta, okunduğunda veya sadece düşünüldüğünde bile insanları öldüren eski bir ninni var. Yazar bu olay üzerinden aslında günümüzdeki o bilgi kirliliğini, medyanın beynimizi nasıl yıkadığını ve etrafımızdaki bitmek bilmeyen gürültüyü çok akıcı bir şekilde eleştirmiş. Sözcüklerin ne kadar tehlikeli bir silaha dönüşebileceğini net bir şekilde görüyorsunuz. Hem sürükleyici hem de insanı durup düşündüren, çok sağlam bir roman. Öneririm.
Alıntı
2021 1. kitabı
Okunma: 11 Ocak 2021 22:11
Ölüm Pornosu’nu okuduğumda da aynı etkiyi yaratmıştı, bu sefer daha da çekti içine, sürükledi odanın bir köşesine bıraktı sanki.Tükettiğimiz, doymak bilmediğimiz her şeye isyan kitabı niteliğinde. Özellikle de sese. Dikkatimi toplayamadığım bu günlerde ilaç gibi geldi. Şimdi sükunetle köşemde oturabilirim :)
2019 103. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2019 15:30
Polonya asıllı Amerikalı yazar Chuck Palahniuk, Yeraltı edebiyatında pek çoğumuz gibi benim de ilk aklıma gelenlerden. Bir dönem geçimini otomobil tamirciliği yaparak sağlayan yazarın, 1999 yılında
2017 27. kitabı
Okunma: 31 Mayıs 2017 23:55
Kitabı okumaya başladığım ilk andan bunun sıradan bir kitap olmadığını anlamıştım ve sayfalar git gide daha eğlenceli bir hâl alıyordu. Çevirdiğim her sayfada bir tebessüm ve "işte bu be!" diye iç geçiriyordum. Chuck'la bu kitapla tanıştım ve şimdiden diğer kitaplarına da gözümü diktim. Helen Hoover Boyle pembe bulutlara benzeyen saçları olan hayaletli evlerin emlakçısıdır. Ve Carl Streator da ani bebek ölümleri üzerine yazı dizisi hazırlamakla meşgul bir gazeteci. Onları bir araya getirense bir ninni. En ölüm getireninden hem de. Karakterleri, anlatımı, olay örgüsü kesinlikle övgüyü hak ediyor bence. Mizah, taşlama ve fantastik dünyayı çok güzel harmanlamış. Aferin böyle devam Chucky! Merak edenler için kitabın ayrıntılı konusu ve ilk 16 sayfasının pdf'i ayrintiyayinlari.com.tr/kitap/ninni/425
Kara Mizah
2025 79. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2025 23:42
Chuck Palahniuk hem kurgularıyla hem de mizah anlayışıyla çok sevdiğim bir yazar. Daha önce Dövüş Kulübü, Gösteri Peygamberi, Görünmez Canavarlar ve Tıkanma’yı okumuş, hepsinden de fazlasıyla keyif almıştım. Ninni de bu anlamda beni şaşırtmadı. Yine tuhaf kurgusuyla elimden bırakamadığım bir kitaptı. Kitabın ana fikri söylendiğinde dinleyen kişinin anında ölmesine neden olan büyülü bir ninni. Sebebi açıklanamayan bebek ölümlerini araştıran bir gazeteci, bu ninniyi fark ediyor ve öğrendiği anda işin rengi değişiyor. Bir noktadan sonra hikâye kontrolden çıkıyor. Ninniyi bilen herkes potansiyel bir tehdit olmaya başlıyor. Bu yüzden ninninin yer aldığı kitabın tüm baskılarını yok etmek için bir maceraya girişiliyor. Konu ne kadar karanlık görünse de Palahniuk düşündürmenin yanı sıra güldürmeyi başarıyor.
·256 syf.·
2020 21. kitabı
NinniNinni muhabir olan Carl Streator’un ani bebek ölümlerini araştırması ve yazı hazırlamak için görevlendirilmesi ile başlıyor. Araştırmaları sırasında ölümler aradında bir bağ keşfediyor ve bu şekilde ölüm şarkısıyla tanışıyor. Tabii ki ilk aklına gelen şey bu bağlantıyı ondan önce birilerinin daha çözmüş olabilmesi. Bu şekilde de emlakçı olan Helen Hoover Boyle ile şarkının peşine düşmek için yolculuğa çıkıyorlar. Kitapta olaylar anlatılırken tüm karakterlerin bakış açısından olayları görmüş oluyoruz aslında, herkesle farklı düşünüyoruz. Biriyle özgür iradeyi sorgularken diğeriyle mutlak güç elde etmenin sonuçlarını görüyoruz, bir diğeriyle tüketim toplumunun çirkin yüzlerini görüyoruz. Ayrıca bu kitapta hoşuma giden başka bir şey de Büyük Birader göndermelerinin olması. Çünkü iki kitap arasındaki düşünce benzerliklerini, farklılıklarını çok daha iyi görebiliyoruz ve bir de Chuck PalahniukChuck Palahniuk’un bakış açısından 19841984’ü anlıyoruz. Her zamanki gibi beklentilerimi karşılayan mükemmel bir Chuck Palahniuk kitabıydı.
2020 23. kitabı
Okunma: 18 Nisan 2020 04:01
Chuck'ın her kitabının başlangıcında acaba bıraksam, başka bir kitaba başlasam mi diye düşünüyorum. Genelde de ara verip başka bir kitaba geçiyorum. Sebebini hala çözemedim. Ama her kitabının sonunda da iyi ki okumuşum diyorum. Ninni'de de öyle oldu. Hatta büyüden yola çıkıp oluşturduğu bu kurgu, diğer kitaplarına göre daha çekici geldi bana. Okuyun derim..
2019 7. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2019 02:47
Chuck Palahniuk belki de açık ara hiciv üslubunu bu eserde ortaya koymuş. Medyaya, sözlerin önemini yitirmesine ve kültürün dayattıklarına ustalıkla eleştiri getirmiş. Tabi bununla beraber mizahı da elden bırakmamış. Kitabın içerisinde "keskin bir sessizlik distopyası" betimlerken ortaya fantastik bir hikaye çıkarmış.
2021 35. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2021 19:37
Konu olarak oldukça ilginç bir yeraltı edebiyatı kitabı. Çoçuğunuza uyuması İçin okuduğunuz ninninin bir ölüm şarkısı olduğunu düşünün. Sonsuz uyuyuş. Bu konudan yola çıkıp devamında süre gelen olayları ve insanların büyüyü kendi çıkarları İçin kullanma hırsı. Büyü dediysem sihirli annem sanmayın

Chuck PalahniukYazar · 34 kitap
Chuck Palahniuk 21 Şubat 1962'de Washington'da doğdu. Asıl adı Charles Michael Palahniuk'tur. Palahniuk Washington eyaletinin doğusundaki bir çiftlikte büyüdü. Bir süre Eyalet Üniversitesi'ne devam ettikten sonra Oregon Üniversitesi'ne geçti ve öğrenimini orada tamamladı. Otuzlu yaşlarına kadar herhangi bir edebi metin yazmayan, sanıldığını tam aksine, ilk romanı olan Invisible Monsters (Görünmez Canavarlar) dır. Bu romanı yayıncılar tarafından içeriği nedeniyle kabul görmemiştir ancak Palahniuk yayıncılara olan bu öfkesi nedeniyle içeriği çok daha "yok edici" olan Dövüş Kulübü'nü yazmıştır ve bu romanı yayıncılar tarafından zevkle kitaplaştırılmıştır. Palahniuk, üniversite yıllarından sonra üç yıl boyunca Freightliner adlı bir şirkette montaj hattında, ardından tamirci olarak çalıştı. İlk yazdığı metinler taşıt modifikasyon prosedürleri ve kamyonların onarımı üzerinedir. Dövüş Kulübü'nün ortaya çıkmasında büyük etkisi bulunan bir olayıda bu yıllarda yaşar. Arkadaşlarıyla birlikte tatildedir. Bitişikteki kamp yerinde müzik rahatsız edici derecede açılır ve bu nedenle başlayan tartışma yerini kavgaya bırakır. Bu olayda yaralanan Chuck tatil'den döndüğünde iş yerinde kimse tarafından ilgi görmez çünkü kimse korkunç derecedeki yüzü hakkında bir şey sormaya, yorum yapmaya cesaret edemez. Bunun üzerine Chuck, eğer insanın yeterince kötü görünürse dilediği gibi hareket edebileceğini keşfeder. Bu olayın ardından devam ettiği bir edebiyat grubu bünyesinde yaptıkları çeşitli gösteri ve eylemler "Kargaşa Projesi"ni esinler. Kısa bir süre sonra aynı isimle bir kısa öykü yayımlar ve bu öykü,üç ay içinde Fight Club (Dövüş Kulübü) romanına dönüşür. Romanlarındaki tavır isyan gibi görünse de, aslında varoluşumuza özlem duymamıza neden olur. Yarattığımız değer yargıları, para, şöhret, saygınlık, güzellik gibi tüm önemli şeylerin anlamsız yalanlar olduğunu söyler.