2021 37. kitabı
Okunma: 25 Ekim 2021 20:42
Yazar Hitler Almanyası'nda yaşamış, toplama kamplarında hayatta kalabilmiş bir psikiyatr. İnsan psikolojisini en zor koşullar altındayken incelemiş. Sadece gözlemci olmamış kendisi de yaşamış. Ne kadar bilerek ve isteyerek bu seçimi yapmamışsa da yaşadıklarından yola çıkarak çok güzel bir eser, çok güzel bir psikiyatrik yöntem üretmiş. İnsanın her koşula alışabileceğini anlatmış. Geçmişine ait her şeyini; çoçuğunu, karısını, akrabalarını, akademik başarılarını, saygınlığını elinden alsanız bile yaşamda tutunacak bir dalin her zaman olduğunu gösteriyor bize. Orda bir yerlerde halen bir geleceğin olduğunu söylüyor. Acılara katlanmanın utanılacak bir şey değil olmadığını aksine gurur duyulması gerektiğini aktarıyor bize. İnsanı en çok yaralayan şey fiziksel acı değil, haksızlığın, mantıksızlığın verdiği ruhsal istiraptir. Yaşamanın üstüne bir de onları tekrar aynı duyguları hissederek, aynı acıları ta içinde duyarak yazmak... Frankl, bunu göze almış. Biz okuyucular için elbette ki ufuk açıcı, yol gösterici, reçete gibi bir kitap. Tam anlamıyla, "Yaşamak için bir nedeni olan insan, her türlü nasıl'a katlanabilir." ana fikrini bize hatırlatan bir reçete! İlk bölümde toplama kampındaki gözlemlerini ve yaşadıklarını anlatan yazar, ikinci bölümde "insanın anlam arayışı" konusuna çokça eğiliyor. Son bölüm ise biraz daha teknik bilgilerle dolu. Fakat diyebilirim ki, her satır sizi içinize döndürecek ve hayatınızdaki yaşamaya değer 'o nedeni' bulmaya yöneleceksiniz. İnsani olmayan o şartlar altında, tüm bu eziyetlerin arasında, ölümle burun burunayken bile hayatın ve yaşamanın bir anlamı bulunabiliyorsa, bizim yaşamamızın da bir anlamı olmalı. İşte o anlamı arayıp bulmalıyız. Öte yandan unutmamak gerekir ki, hiçbir insan ve hiçbir yazgı başka bir insan ve yazgıyla kıyaslanamaz, karşılaştırılamaz, değerlendirelemez. Herkesin yaşadığı biriciktir! Kitapta yer yer tekrar eden ifadeler, aynı şeyler anlatılıyor hissi uyandırsa da verilmek istenen mesaji kuvvetlendiriyor. Bu temada başka kitaplar okumuş olabilirsiniz. Fakat insan yaşamının biricikliğinden yola çıkarsak kitaptan etkilenmemeniz mümkün değil. Üstelik yaşananlar, uzman bir psikiyatrist gözünden anlatılınca olaylara farklı bir bakış açısıyla yaklaşabiliyor, hatta belki bir terapiye girmiş gibi bile oluyorsunuz. "Kitaplıkta olmalı" listesine ekliyorum.
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202651,3bin okunma