2021 83. kitabı
Cemile Kitap incelemesi Eser Cengiz Aytmatov’un en güzel aşk hikayesi olarak bilinmektedir. Öyle ki Louis Aragon “Dünyanın en güzel aşk hikayesi” demiştir. Kitap 1958 yılında yayımlanır ve Aytmatov ününü bu eserle kazanır. Olaylar 1943 yılı Ağustos ayında 2. Dünya savaşı yıllarında Kırgızistan’da geçmektedir. Oldukça kısa ve içine çok şey sığdırılmış bu kitap, Cemile’nin eşi Sadık’ın erkek kardeşi Seyit tarafından bizlere aktarılmaktadır. Aslında bir aşk hikayesi olsa da birçok konuyu içinde barınmaktadır kitap. Savaşın toplum üzerindeki acı etkileri, ön yargılar ve dedikodu ile toplumun her daim insanı nasıl yargılayabildiğini de anlıyoruz. Muhteşem doğa tasvirleriyle toprak sevgisini de yaşıyoruz. Hikayenin dili; sade, akıcı, gerçekçi ve etkileyicidir. Cemile alımlı, güzel, hayat dolu birazda aykırı bir kadındır. Köye gazi olarak dönen sakin, içine kapanık, kimsesiz Danyar’a gönlünü kaptırır. Olaylar bundan sonra başlamaktadır. Cemile 4 aylık evlidir. Fakat eşi askerde olduğu için yalnızdır. Burada ahlak çatışmasını yazar okuyucuya bırakmıştır. Cemile’nin Danyal’a birlikte olup köyü terk edişine ben yorumsuz kalıyorum. Fakat ressam olmaya çalışan Seyit içinde yengesine olan duygularına karşın, onu suçlu bulmamış yaptığının doğru olduğunu içten içe söylemektedir. Kitabın son cümlesi Seyit’in şu sözleriyle son bulmaktadır. Fırçayı her vuruşumda Danyar’ın türküsü çınlasın! Fırçayı her vuruşumda Cemile’nin yüreği çarpsın! (67) #arzuaytan #cengizaytmatov #cemile #smokinkeditomris
CemileCengiz Aytmatov · Elips Kitap · 200544,6bin okunma