2020 24. kitabı
Okunma: 12 Kasım 2020 23:46
Merhabalar😊🌹 ✨Bu ayın Türk Edebiyatı klasiği "Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaç". Bu kitap Hüseyin Rahmi'den okuduğum üçüncü eser. Daha önce Efsuncu Baba ve Gulyabani'yi okumuştum. ✨Hüseyin Rahmi kalemini en sevdiğim yazarlardan özellikle vurgulamak istediği konuları "ti"ye alarak yazması, satırlar arasındaki eğlenceli dili okuyanı kitaplarının müptelası yapıyor. Hüseyin Rahmi özellikle halkın sığ düşünceleri, batıl inanışlarını mizahsal bir dil ile yererken bilimi, akılı ve çağdaş düşünceyi yüceltiyor. ✨Kitabın konusuna gelecek olursak 1900'lerin başlarında dünyaya Halley kuyrukluyıldızının çarpacağı haberi yayılıyor ve tabiri caizse her kafadan bir ses, her kişiden bir felaket haberi çıkıyor. Hüseyin Rahmi de bu konuyu dalgaya alarak kitabında işliyor. ✨Maceraya hayran bir kız ile kadınlara hem hayran hemde tepkili bir erkeğin bu karmaşık olaylar arasındaki evlilik hikayesi çok eğlenceli. ✨Kitabın sadeleştirilmiş metnine de değinmek istiyorum. Ne yazık ki o dönem ve günümüzde kullanılan dil farklılığı sebebi ile yazı günümüze uyarlamak zorunda ancak çeviri ve sadeleştirme yapılırken Osmanlıca aslına uygun kelimeler kullanılmış, çevirilemeyecek kelimeler orijinal halinde bırakılmış ama sayfanın altında kelimenin açıklaması yapılmış bu da okuma kolaylığı sağlamış. Özellikle günlük konuşma havası bozulmadan yansıtılmış, bence Türk Edebiyatı klasiklerinin sadeleştirilmiş metnini herkes okumalı. Bunlar bizim milli hazinemiz ve herkes bu hazineye sahip olmalı.
Kuyrukluyıldız Altında Bir İzdivaçHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202525,7bin okunma