Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

·
Puan vermedi
Şu ana dek inmeyi başardığımız iki tane uydu var: Ay ve Titan. Cassini uzay aracına eklenen Huygens sondası 2004 yılında Titan yüzeyine inerek toplamda 3,5 saat boyunca veri toplamayı başardı. Bu sayede atmosferinin yapısını öğrenip, yüzey görüntülerini elde ettik. Yani bu yeni dünya hakkında bazıları son derece net olan verilere sahibiz. Dikkat çekecek oranda bir gaz bulutu altında; yoğun oranda azot ve metan ile diğer gazlardan ibaret bir atmosferle sarmalanan Titan, Satürn’ün en ünlü uydularından. Huygens’in elde ettiği örnekler sayesinde atmosferinde organik bileşikler bulunduğunu da öğrendik. Cassini’nin uzaydan yaptığı incelemeler, atmosferde ayrıca plastik yapımında kullandığımız propilen ve zehirli hidrojen siyanür olduğunu gösterdi. Yoğun orandaki metanın kaynağıysa henüz bilinmiyor. Gezegene uzaklık sıralamasında 21. uydu olan Titan’daki atmosfer basıncı bir yüzme havuzunun dibinde hissedilen basınca eşit. Yanardağları, buz volkanları, yüzey altında gizlediği derin birokyanusu,rüzgârlar, hidrokarbon bulutlarından dökülen metan ve etan yağmurları, bu yağmurlarla beslenen göl ve nehirler, kurak bölgelerinde yükselen kum tepeleri ve hatta mevsim değişiklikleriyle merak uyandıran bir uydu olmasına rağmen, sıfırın altında 200 derece civarında seyreden dondurucu yüzey ısısı nedeniyle buradaki tüm kimyasal süreçler çok yavaş işliyor. Yine de yaşamı filizlendirebilecek organik bileşikleri meydana çıkaran yapıtaşlarına sahip. Yani Titan’da yaşamın çoktan filizlenmiş olma ihtimali de var. Ama bunlar henüz bir örneğine rastlamadığımız metan bazlı canlılar olabilir. Onun yaşamı barındırabilecek gizemli bir dünyaya benzediği gerçeğine ilk dikkat çeken kişi Carl Sagan’dı; “Yüzeyindeki her türlü zorluğa ve düşük iklim sıcaklıklarına rağmen kendine özgü bir biyolojiyi desteklemesi hiç de olasılık dışı değil.” Sagan için Titan mutlaka keşfedilmesi gereken öncelikli yerlerin başında geliyordu. Geçtiğimiz yıllarda Amerika ve Fransa ortaklığında yürütülen bir araştırmada Titan atmosferindeki organik moleküller kullanılıp bir simülasyon oluşturulmuş ve bu simülasyonda RNA ile DNA moleküllerine ait yapıtaşları kendiliğinden ortaya çıkmıştı. Cassini uzay aracından elde edilen veriler, tam da Sagan’ın tarif ettiği şekliyle uydunun Dünya benzeri bir yapısı olduğunu gösterdi. Titan sadece Satürn’ün değil, tüm Güneş Sistemi’nin en büyük uydusu. Merkür’den daha büyük olan uyduda tıpkı Dünya’dakine benzer sahiller var. Hatta kendine özgü bir bitki örtüsüne de sahip olduğu düşünülüyor. Yaşam, su ve amonyaktan ibaret gibi görünen bu okyanusta filizlenmiş olabilir.
Popular Science Türkiye - Sayı 62
Popular Science Türkiye - Sayı 62Popular Science Türkiye Dergisi · Doğan Burada Dergi · 201730 okunma
··
343 görüntüleme
Adem okurunun profil resmi
Satürn'ün uydusu Titan ve Jüpiter'in 2. uydusu Europa bana heyecan veren iki uydu. Yaşamıma devam etme nedenlerimden birisi de, bu iki uyduda canlılığın var olduğu ilanını duyan şanslı insanlardan biri olma arzumdur. Bu çağa denk gelmiş olmak şanslı hissettiriyor. Kim bilir bilim daha ne sürprizler yapacak bize... 😄
İbrahim Demiröz okurunun profil resmi
Keşfedilmeyi bekleyen binlerce galaksi, gezegen ve yıldız bizi bekliyor olabilir. Ve bizim zihinsel gücümüzü bu evrene yetirmeye çalışıyoruz. Biraz da korkuyor olacağız ki; dünya benzeri gezegenler arayıp duruyoruz, tanıdık ciksin diye kendimize. Bilimle kalın efendim... :)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.