2021 60. kitabı
Okunma: 06 Kasım 2021 14:14
19.yy Fransız edebiyatının natüralist yazarlarından Bernardin de Saint Pierre yazdığı Paul ve Virginie romanıyla dönemin romantik yazarlarını fazlasıyla etkilemiş. Kitap tam bir gençlik romanı. Toplumdan benzer olaylar neticesinde dışlanan iki kadının île de France (Fransa’nın deniz aşırı bölgeleri) ’da tanışıp yeni bir hayat kurmalarıyla hikaye başlıyor. Aynı yaşta birinin kızı birinin oğlu var. Birbirlerine komşu olup sıfırdan çalışıp her şeyi birlikte yapıyorlar, evlerini birleştirip çocuklarını birlikte yetiştirmeye başlıyorlar. Oğlanın adı Paul kızın adı Virginie. Bir kardeş gibi büyümelerine rağmen anneleri ileride onları evlendirme niyetinde. Paul çalışkan, sadık, iyi niyetli bir delikanlı Virginie ise naif, aşırı derecede iyilik meleği bir genç kız. Her ne kadar birbirlerine kardeşim deselerde aralarındaki bu güçlü sevgi bağı onlarla birlikte büyüyor ve gençlik yıllarında aşka dönüşüyor. Yaşadıkları yoksul ama kendilerine yettikleri küçük evde mutlular. Bu mutluluk çok uzun sürmüyor. Virginie’nin annesi teyzesinden bir mektup alıyor, hasta olduğunu kızını Fransa’ya göndermesini ona iyi bir eğitim aldıracağını ve öldükten sonra mirasını ona bırakacağını yazıyor. Virginie alacağı mirasla Paul ve anneleriyle refah içinde yaşayabileceği düşüncesiyle kabul ediyor. Neticede Virginie Fransa’ya gidiyor ve Paul 2 yıl boyunca onun dönmesini bekliyor. Fransa’da beklediğini bulamayan hor görülen, aşağılanan, evlendirilmeye çalışılan Virginie mirastan feragat edip dönmeye karar veriyor. Teyzesi denizin en fırtınalı olduğu günde gitmesine izin veriyor. Paul ve anneleri için her şeyi göze alan Virginie gemiye biniyor. Ama doğup büyüdüğü şehrin kıyısına ayak basamıyor maalesef. Bir süre sonra acısına dayanmayan Paul ve zincirleme şekilde evin kölelerine kadar herkes ölüyor. Çok dramatik, romantik bir hikaye. Kitapta baskın olan düşünce yapılan her şeyin tanrının rızasını kazanmak için yapılması, kötülüğe dahi iyilikle karşılık verilmesi gerektiği. Sade bir yaşam, almaktan ziyade vermek, paranın mutluluk getirmeyeceği gibi bir tema hakim. Kısa, yine de okuması keyifli bir roman.
Paul ile VirginieB. S. Pierre · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20192,117 okunma