2021 24. kitabı
Hocamın tavsiyesi üzerine aldığım fakat okumak için sürekli ertelediğim ve geciktirdiğim bir kitap ve yine okumaya geç kaldığım için pişmanlık hissi. Öncelikle ütopik bir tarzda yazıldığı için sevmeyen ve anlatılmak istenilen net olarak alamayan bir çok kişi tarafından ön yargıyla yaklaşılmış bir eser olduğunu düşünüyorum. Eğer 1984 kitabını okuyup sevdiyseniz bu kitaba da bayılacağınızı temenni ederim. Yazıldığı zamana bakıldığında ise yazarın ne kadar ön görüşlü olduğu aşikardır. “Tamamen bilim ve sosyal düzen üzerine kurulmuş bir sistem var. Aile,anne ve baba kavramları ortadan kaldırılmış. Ki bu kavramlardan genel olarak tiksinilerek bakılıyor. İnsanlar daha embriyo iken şartlandırılarak ve düzenin istediği üzerine yetiştiriliyorlar. Özgürlük adı altında düşüncesi ve duyguları tutsak yaşam..Toplum içinde sınıflar var ve kimse diğerinin yaptığı işi yada sahip olduğu statüyü kıskanmıyor çünkü birlik her şeyden önemli olan şey. Elbette bu sistemin dışında bir de vahşi bölge var. Aile , eş , anne ve baba kavramlarının manevi değer biçildiği, utanılmayan, özgürlüğün ve şartlandırmanın olmadığı bir bölge... Bu bölgede kentteki inanılan Tanrı Henry Ford'a inanmıyorlar. Kendi eski inançlarını ve geleneklerini devam ettiren bir nevi “kızıldereli” yaşantısı yaşanıyor...Burayı bir müze yada uyarmak söylüyorum ama şu anki hayvanat bahçesi ve insanların ders alabileceği bir atmosferde tasarlanmış. Bazı zamanlarda insanlar bu bölgeyi ziyaret edebiliyor.. Sorgulanmanın olmadığı, herkesin verilen göreve sadık kaldığı ve herkesin mutlu olduğu bir sistem üzerine kurulmuş koskoca bir dünya. .” İncelememi son bir alıntı ile bitirmek istiyorum.. Eserde ana karakter olan Vahşi ve denetçi arasında geçen kısa bir muhabbet.. Vahşi Othello ve Shakespeare’ ın eserlerinin okunmasının yasaklanmasına tepki gösterir ve neden onları okumanın yasaklandığına ya da onlara benzer eserler üretilmediğine tepkilidir. Denetçi ise ona şu cevabı verir… “ Çünkü bizim dünyamız Othello’ nunkiyle aynı değil. Çelik olmadan araba yaratamazsınız; aynı şekilde , sosyal çalkantı olmadan da trajedi yaratamazsınız. Dünya şu anda istikrara kavuşmuş durumda. İnsanlar mutlu ; istediklerini alıyorlar ve ulaşamayacakları şeyleri de asla istemiyorlar. Refahları yerinde; emniyettirler; hiç hastalanmıyorlar, ölümden korkmuyorlar; ihtiras ve ihtiyarlıktan habersiz ve bundan çok da memnunlar; veba gibi illet olan anne ve babaları yok ; güçlü duygu hissedecekleri eşleri, çocukları ve sevgilileri yok; şartlandırılmaları uyarınca davranmaları gerektiği gibi davranmak zorundalar. Her hanginiz sorun çıkması durumunda Soma var ( bir nevi uyuşturucu) .Siz de tutup özgürlük adına pencereden savurdunuz, Bay Vahşi, Özgürlük ! bir de deltaların özgürlüğün ne olduğunu bilmelerini bekliyordunuz ! Şimdi de Othello’ yu anlamalarını bekliyorsunuz ! Vah güzel çocuğum vah !”
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202173,2bin okunma