2021 19. kitabı
Okunma: 09 Kasım 2021 01:07
Peyami Safa"nın son romanı "Yalnızız" onun kalem hayatını zirveye ulaştırdığı romanı. Yazar kitapta Samim karakteri aracılığıyla insanlığa yeni ve hayali bir dünya sunar. Mutlak olanın yalnızlık olduğunu okura vurgular. Eserin temasında modernleşmenin ve yanlış batılılaşmanın etkisiyle kendi kültürüne yabancılaşan, kalabalıklar içinde bile yalnızlığa hapsolmuş ve iç çatışmaları ve vicdanıyla sürekli hesaplaşma içerisinde olan ve asıl manadan, maneviyattan uzaklaşan modern insan anlatılmakta. Samim karakterinin yaşadığı buhranlı aşk ve sevgilisinin ona yaşattığı şüphe dolu günler yazarın muhteşem üslubuyla okurlara resmedilmiş. Kitapta dikkati çeken bir unsur ise hayali ütopik ve ideal bir dünya olan "Simeranya". Yalnızız aslında genel kanı olarak yalnızlık teması altında birleşmiş bir roman olsa da içinde doğu batı karmaşasını, çeşitli kültür çatışmalarını ve herkesin bu modern dünyada yaşadığı şüpheleri ve güvensizlik duygusunu da barındırıyor. Ayrıca Peyami Safa"nın bu kitabında yer alan karakter tahlilleri ve psikolojik betimlemeler de insanı hayran edecek düzeyde etkileyici. Kitap biz okurlara yalnız olduğumuzu bir kez daha gösteriyor. Ama yalnız olandan yanlış olana değil doğru olan manaya ulaşmamız gerektiğini de ispatlıyor. Boş bir kalabalık yerine içi dopdolu yalnızlığımızda kaybolalım ya da kendimizi bulalım. Ütopik ülkemiz adı Simeranya ya da başka bir isim olsun, farketmez ama o ülkeye de ne olursunuz artık zarar vermeyelim. Çünkü asıl düzelmesi gereken dünya değil onu bozan insanlardır değişmesi gereken. Değişelim, dünyamızı değiştirelim. Buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var... Alıntılar ***Kaderinin şoförü sensin. Emin ol. Onu dram istikametine sürme. Biraz gül yahu! Değmez vallahi bu dünya. ***Aşıklara haber vermek isterim. Kalbin bütün meseleleri yalnız kalple halledilir. Çünkü bir hissin hakkından ancak başka bir his gelir. Ümitsiz bir aşkın panzehiri nefrettir. ***İnsanı yalnız bir illet öldürür:Sıkıntı. Öteki hastalıklar bunun vücuttaki çeşitli görüşleridir.
YalnızızPeyami Safa · Ötüken Neşriyat · 202227,3bin okunma