Fareler ve İnsanlar,birbirine zıt karakterdeki iki kişinin dostluğunu anlatıyor.George ve Lennie.George,fiziksel olarak ufak tefek ama akıl olarak zeki birisidir.Lennie ise iri yarı ama akli dengesi biraz bozuk bir karakterdir.Akli dengesi bozuk olsa da George iyi olmak için akla ihtiyaç yoktur der ve onun iyi bir insan olduğunu düşünür.Aralarında çok güzel bir dostluk vardır.George Lennie yi adeta annesi gibi sahipler.Bazen yeri gelince fırçalar ama hep iyi şeyler yapması için ve daha iyi yaşam koşulları olsun diye birbirlerinin sözünü dinleyip sırt sırta vermeyi düşünürler.Tüm hayatları kurdukları hayaller üzerine devam eder.Çalıştıkları çiftlikten aldıkları paralarını biriktirip kimsenin onlara karışmayacağı bir çiftlik kurmak isterler.Böylece kimseden emir de almayacaklardı.Ancak George nin tüm çabalarına rağmen Lennie yüzünden bir türlü bu küçük hayallerine kavuşamaktadırlar ve bir gün öyle bir olay olur ki George çok sevdiği Lennie yi öldürmek zorunda kalır.Olaya tanık olan biri "üzülme"."Bazen mecbur kalır insan."Diyor.(Ama benim fikrim;bence hiç kimse istemediği bir şeyi yapmak için mecbur değildir.Olmamalı.Fakat George nin mecbur kalma sebebi Lennie nin daha fazla işkence çekmemesiydi.Eğer George onu öldürmeyeseydi Curley ona işkence çektirecekti ve George Lennie için daha fazla üzülecekti.Bazen insan çok değer verdiği bir şeye kötülük gibi görünse de zarar vermek zorunda kalıyor.)
Kitapta öyle cümleler var ki yeri geldi gözlerim doldu.Kitap ince olsa da bir çok olayı bir çok karakteri barındırıyor.Ayrıntıya indiğimizde bir çok toplumsal ve insani meseleleri işliyor.