2021 46. kitabı
Beni klasik kitap sevdasına bir tık daha sürükleyen bir eser, Jane Eyre. Yeni yeni fark ediyorum, böyle kitapları okumanın hazzı o kadar başka oluyor ki. Fantastik-Bilim Kurgu aşığı olmama rağmen tarzımın böyle kitaplara yöneldiğini de hissetmiyor değilim. Jane Eyre konusu bakımından Çalıkuşu kitabının yabancı versiyonu gibi geldi bana. Belki de bu yüzden bu kadar benimsedim. Jane ailesi öldükten sonra vasisi olarak kendisini hiç istemeyen yengesinin yanında kalıyor ve küçük yaşta kuzenlerinden zorbalık görüyor. Daha sonra yengesinin gönderdiği yatılı okulun katı disiplinine de ayak uydurmak zorunda kalarak eğitimini tamamlıyor ve mürebbiye oluyor. Mürebbiye olarak gittiği malikanenin efendisiyle arasında bir şeyler yaşanıyor ve bu yaşadıkları da artık onun hayatına yön verecek olaylara bağlanıyor. Jane karakterini o kadar sevdim ki. Güçlü bir kadın karakteri temsil etmesinin dışında düşüncelerini okumak aşırı keyifliydi. Olaylara herkesten farklı bir bakış açısıyla bakması ve empati yeteneği beni hayran bıraktı. Daha önce Küçük Kadınlar kitabıyla ilgili söylediğim bir şeyi bu kitap için de söyleyebilirim. Kitapta olumsuz olaylar yaşansa bile karakterin bunların üstesinden geliyor oluşu sebebiyle okurken moralim hiç bozulmuyor, aksine daha bir şevk ve güç duyuyorum. Böyle bir etkiyi her kitapta yakalayamadığım için de benim için yeri farklı olan sayılı kitaplar arasına girdi bu kitap. İyiki seni tanımışım Jane Eyre, çünkü bana o kadar çok şey kattın ki... Bıraksalar sayfalarca konuşurum bu kitapla ve karakterle ilgili. O yüzden siz en iyisi benim yorumumla oyalanmak yerine kitabı okumaya koşun.
Dünya Klasikleri
Jane EyreCharlotte Brontë · Yason Yayıncılık · 201642,2bin okunma