Saramago’nun okuduğum ve de incelemesini yaptığım ikinci kitabı olan Görmek , öncelikle devamı
olan Körlük’e nispeten temposunun ağır olduğunu, akıcı bir dille anlatı bekleyen okurların bunu bulamayacaklarını belirteyim. Fakat politikaya ilgiliyseniz en az körlük gibi ne zaman başlayıp bitirdiğinizi anlamayacaksınız.
Kitap tematik olarak siyasi iktidarlarda hüküm süren pragmatizmin en gerici yöntemlerinden makyavelizm
etrafında yoğunlaşıyor.
Saramago ;halkın demokratik hakkı olan boş oy kullanma gibi pasif eylem karşısında bile hükümetlerin ne kadar ileriye gidebileceklerini ironi ve hicvi tarzda ustalıkla işleyerek bir portresini çiziyor.
Uzun uzadıya yazmaya gerek de yok aslında kitabın birçok yerinde tekrar ettiği “Amaç için kullanılan her araç meşrudur” cümlesi zaten kitabın özünü anlamamıza fazlasıyla yetiyor.
Görmek
GörmekJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 202222,8bin okunma