2021 35. kitabı
Kitabın başlarında hayvanların haksızlık ve ezilmişlik içinde olduğunu görüyoruz bu yüzden insanlara büyük bir öfke ve kin duymaktalar bu öfkeleri domuzların öncülüğünde onları devrime sürüklüyor kısacası kibir devrimi yaratıyor buna da özgürlük deniliyor yapılan devrim başarılı oluyor ciflik hayvanların ellerine geçiyor yönetime de domuzlar geçiyor adaletin ve eşitliğin sağlanması için de bazı maddeler hazırlanıyor her şey ilk başlarda çok güzel gidiyor devrim yapılmış hayvanlar özgürlüklerine kavuşmuş herkes çok mutlu bu mutluluk çok uzun sürmüyor sonra yönetim değişiyor yeni bir yönetici geliyor domuzlar kendilerini kayırmaya başlıyor kuralları koyan yöneticiler kuralları kendi çıkarlarına göre değiştirmeye başlıyor karşı çıkan olmuyor mu dersiniz tabi oluyor ama köpekler tarafından cezalandırılıp susturuluyor bunu gören diğer hayvanlarda korkularından karşı çıkmıyorlar bu korku yüzünden hayvanlar düşünmeyin sorgulamıyorlar çünkü düşünmenin karşı çıkmanın bedeli ağır hele de destekçin yoksa ızdırap bu yüzden cahillik mutluluk getirir bunlar birden olmuyor tabi yavaş yavaş,sindire sindire oluyor hayvanların susması her şeyi kabul etmeleri domuzları daha da güçlendiriyor yönetim aynı insanların hayvanları yönettiği döneme götürüyor tek fark Yönetimin başın da insanlar var oysa domuzlar değil miydi en çok ezilmişlikten özgürlükten bahseden halkı örgütleyip devrim yaptıran ama o güç onların eline geçince onlar da insanların yaptıklarını yaptılar bu kitap da gördüğümüz gibi yönetim tek kişinin menfaatlerine kalınca işler sarpa sarıyor bu yüzden güç halkta olmalı halk yöneticiyi yönetmeli yönetici halktan korkmalı halk değil yönetici halkın çıkarlarını önde tutmalı tutmadığı zamanlarda da halk kendi hakkını aramalı karşı çıkmalı korkmamalı eğer bana dokunmayan yılan bin yaşarsa mooduna geçerse yavaşça yıkılışını izler ve o zaman iş işten gecmis olur buradaki en büyük sorunda halkın korkması bu korkuları onları bu konuma getirdi eğer korkmayıp haklarını arasaydılar bu konuma gelmezlerdi
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,2bin okunma
Bu kitabı kısa ve kapağına göre çocuklar için sanmıştım amma okuduktan sonra güzel yerlere değindiğini. Anlamlı olduğunu gördüm. İnceleme güzel ☺️