Puan vermedi·340 syf.····Okunma: 22 Kasım 2021 01:32 Kitabı şimdi bitirdim, sıcağı sıcağına inceleme yazmak istedim. Ayşe Kulin’in okuduğum üçüncü kitabıydı “Sevdalinka”. Ama diğer kitaplarından çok çok farklıydı.
Kitap, Boşnakların yıllar boyunca yaşadığı zorlukları, onlara yapılan işkenceleri, nasıl sahnede kalmak için mücadele verdiklerini oldukça detaylı anlatıyor. Kulin’in bu kitap için yoğun bir araştırma yaptığı çok belli. (Zaten tarihe ilgisini her kitabında dile getiriyor.) İlk 100 sayfa zaten tamamen siyasetle geçiyor. O kadar yorucu ve sıkıcı bir anlatımı vardı ki roman okuduğumdan şüphe ettim bir an. Anlatılanlar bir kurguya yedirilmiş gerçekler aslında.Bosna’ya,Boşnaklara bakışım bu kitaptan sonra çok değişti.Kanınız donuyor insanların yaşadıklarını öğrendikçe ama yine de üslup çok savruktu bence.
Kitabın bu tarihi seyrinin dışında -aslında ön planda tutuluyor gibi gösterilen- bir yasak aşk var. Yazar bu yasak aşk mevzusuna güzel bir giriş yapıp öyle bir heveslendiriyor ki insanı…Birden “Durun size azıcık tarih anlatayım.” der gibi konuyu bölmesi hevesi kursakta bırakıyor. Yani kısacası konuları birbirine harmanlayamamış. Diğer kitaplarına bakarsam bence Ayşe Kulin biyografi ve otobiyografide çok daha başarılı bir kaleme sahip.
Merakınız varsa tarih kitaplarına okuyabilirsiniz. Ama karamsar ruh halindeyseniz ya da kafanızı boşaltmak istediğiniz zamanlardaysanız açıp okunacak bir kitap değil. İyi okumalar.