Puan vermedi·436 syf.··Beğendi
···Okunma: 17 Kasım 2021 21:23 Emile Zola'nın yazdığı yirmi kitaplık Rougon-Macquart serisinin 18 no'lu kitabı. Orjinal ismi ''L'argant'' dır. Türkçeye ''Para'' ve Borsa'' isimleriyle çevrilip baskısı yapılmıştır.
Kitapta Zola, serinin 2 no'lu kitabında geniş bir şekilde bahsettiği Aristide Rougon'un hayatının sonraki dönemine odaklanarak, artık ismi Saccard olan Aristide'ye uygun bir konuyu, para konusunu ele alıyor. Bunu da Paris Borsası ve çevresinde dönen dolaplarla bize aktarıyor.
2 no'lu kitapta ( ''Aşk Bitmesin'' , ''Tazı Payı'') bir çok yolsuzluk, sahtekarlık ve ahlaksızlıklar içinde bıraktığımız yeni ismiyle Saccard, bu kitapta beş parasız olarak karşımıza çıkıyor. Ama kısa sürede borsa çevrelerinden tanıdıklarıyla yeni girişimlerde bulunarak bir şirket kuruyor ve kurduğu şirket borsada işlem görmeye başlıyor. Saccard önceki yaptığı yanlışlardan akıllanmış mıdır yoksa burada da aynı sahtekarlıklara devam mı edecektir. İşte kitap bundan sonrasını bize anlatıyor.
Kitabın anlatıldığı dönem 1860'lı yıllar. Borsayla ilgilenen biri olarak o yılların borsası ile günümüz borsasını kıyaslama yaptığımda şunu gördüm ki; yaklaşık 150 yılda borsada işlemlerin digitalleşmesinden başka hiçbir şey değişmemiş. Yolsuzluklar, spekülasyonlar, manipülasyonlar, açığa satıp almalar kısaca her türlü alavere dalavere o zamanda varmış günümüzde de son hızla devam ediyor. Anlaşılıyor ki Zola, borsadaki bir oyuncu gibi olayları çok iyi bir şekilde gözlemledikten sonra bu romanı yazmış. Aksi takdirde işlemler bu derece derinlemesine anlatılamazdı ve bu derece kusursuz olamazdı diye düşünüyorum.
Serinin diğer kitapları gibi bu kitabı da beğenerek okudum, okunmasını da tavsiye ederim.