Puan vermedi·120 syf.····Okunma: 29 Kasım 2021 00:00 #okuduklarımdan
Türk bir ailenin çocuğu olarak 1150 yıl önce dünyaya gelen ve hayatı boyunca müzik, felsefe, botanik, matematik ve mantık alanında sayısız eserler kaleme alan Farabi, ilim ve düşün dünyasında "öğretmen" kabul edilen Aristotales'ten sonra "ikinci öğretmen" kabul edilmiştir.
Varlıklı bir ailenin ferdi olarak saraya yakın olmasına rağmen, siyasi iradeyi tamamen reddedip kendini ilme adamıştır.
Farabi felsefesinde insan, âlemin en sonunda yer alan en mükemmel canlıdır.
Ne insan kainattan ayrıdır, ne de kainat insandan.
İnsan ilmi aramakla mükelleftir. İlmi bulmak, öğrenmek ve onu anlatmak zorundadır.
"Hakikat" doğru soruları sormakla ilgilidir. Doğru cevabı bulma kısmında da felsefe çok önemlidir.
Hayatın anlamı maddeye indirgenemeyecek kadar kutsal bir meseledir. Maddi meseleler insanı mutluluğa götürmez. Bilakis derin bir mutsuzluk çukuruna sürükler.
Günümüzde en çok yozlaştırılan şeylerden biri de sevgidir.
Yalanlara inanmaya başlayan insan tehlikeli bir insandır. Kendisinden sonra gelen bir nesli bile zehirleyebilir o insan.
İnsanın yaşama amacı gerçeği bulmak, anlamak, yorumlamak ve açıklamaktır.
Okurken kalemi elimden bırakamadığım kitaplardan oldu. Alıntılar böyle uzayıp gidiyor. Farabi'nin felsefesinden yola çıkıp, sözlerini açıklayarak ve yazarın kendi yorumunu da kattığı felsefeye giriş kitabı niteliğinde olabilecek bir kitap. Ben beğendim, tavsiye ederim.