Farabi, Aristotales'ten sonra "İkinci Öğretmen" olarak kabul edilir. Sadece felsefe alanında değil müzik, felsefe, botanik, matematik ve mantık alanlarında birçok eser yazmıştır. Kendisinden sonra gelen İslam ve Batı düşünürlerini de etkilemiştir.
Kitap, Farabi'nin yazarı olduğu bir kitap değil esasında Farabi'nin genel düşünce tarzı, yaptıkları ve felsefesi Mesud Topal tarafından incelenmiş ve yorumlanmış. Kitabın yazarı Farabi gibi kapak hazırlamaları çok itici bir durum bana göre. Tamamen ticari kaygılarla basılmış gibi duruyor. Farabi'den ziyade hazırlayan Mesud Topal'ın diliyle ve yorumlarıyla hazırlanmış çok basit, derinliksiz, özetin özeti gibi bir kitap. Eğer hayatınızda hiç Farabi'yi duymadıysanız, onunla tanışmak isterseniz, lise veya ortaokul öğrencisiyseniz zevkle okunan giriş kitabı olur, gerçek bir felsefi eser okuma beklentisiyle okumaya başlarsanız size hayal kırıklığı yaşatacaktır. Tüm bunlara rağmen Farabi'yi merak ettirmesi, araştırmaya sevk ettirmesi ve bir şeyler öğretmesi açısından faydalı bir kitap olmuş, okunabilir ama beklentiler çok düşük olsun.
Seri bana göre bir tür giriş serisi hani üniversiteye başladığımız ilk dönem aldığımız bölümün giriş dersi gibi. Beklentiniz olmazsa eminim mutlu olursunuz fakat gerçek bir felsefi eser okuma beklentisiyle okumaya başlarsanız size hayal kırıklığı yaşatacaktır.
Daha kapsamlı kitaplar okumanızı tavsiye ederim.
Keyifli okumalar...