Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

120 syf.
10/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Müthiş müthiş müthiş bir kitap.. Farabi'ye okul müfredatlarında yer açılması gerekli. Soluksuz okudum bu kitabı ve tadı damağımda kaldı. Destek yayınlarının felsefe serisi hakikaten müthiş. Hepsini edindim ve sıra sıra okuyorum. Şimdi gelelim Farabi'ye. Farabi, Ebu Nasır Muhammed İbn El Farah El Farabi'dir asıl adı. Türk bir ailenin çocuğu olarak 870'te Türkistan Farab yakınlarında küçük bir köy olan Vasic'te doğdu. Hayatı boyunca muzik, felsefe,botanik,matematik ve mantık alanlarında birçok eser yazdı. Batı dünyasında Alfarabius ismiyle bilinen Farabi, İslam felsefesinde "Birinci Öğretmen" olarak kabul edilen Aristotales'ten sonra "İkinci Öğretmen" olarak kabul edilir. Farabi, "İnsan ilmi aramakla mükelleftir. İlmi bulmak,onu öğrenmek ve onu anlatmak zorundadır" der. Çünkü insanı diğer canlılardan ayıran yegane ölçüt "düşünebilme" yetisidir. Ve bu yeti sonucunda ilimin kapısı aralanır. Içinde yaşadığımız çağda ise bırakın ilimi sağlıklı iletişim bile kuramıyor insanlar birbirleriyle. Gittikçe düşünüp hareket etme yetimizi kaybedip sığlaşıyoruz. Olumsuzluklar, olaylar peşimizi bırakmıyor bu yüzden. Düşünmeden hareket eden bir insan cahil değildir de nedir? Neyi neden yaptığını bir an bile sorgulamayan bir zihnin acizliğini düşünün. Ve bunun çevremizdeki tezahürlerini. Mesela öğrencilere durup düşünme şansı tanımayan bir eğitim sistemi düşünün, sadece ezbere dayalı. Konuları yetiştirme odaklı ders anlatan eğitimciler düşünün. Anlatmak odaklı ders anlatan bir avuç eğitimciyi dâhil etmezsek, günümüzde diplomalı cahillerin cehaleti şaşırtmıyor artık beni. Insanların çoğunluğu kendini eğitmiyor. Çünkü sakince bir köşeye çekilip düşünmek "sıkılmak" olarak adlandırılıyor maalesef. Sessizliğin sesine tahammül edemeyen sağır kulaklar düşünün. Bakın Farabi ne diyor ; "Kötü insan ruhu ile ilişkisini kaybeden insandır". "Cahil insan kimdir? Cahil insan aklını kendini eğitmek ve öğrenmek için kullanmayan insandır " Hadi şimdi bu iki sözü uzun uzun düşünelim.
Farabi - Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun?
Farabi - Var mısın ki Yok Olmaktan Korkuyorsun?Mesud Topal · Destek Yayınları · 20207,2bin okunma
··1 alıntı·
2 artı 1'leme
·
156bin görüntüleme
Nazmiye Şen okurunun profil resmi
O yüzden yeni nesile çok üzülüyorum. Dünyaya gözlerini açar açmaz yapay zekayla yaşayan bir düzenin kucağında buldular kendilerini. Ebevenyler zaten onlardan önce kaptırmıştı kendilerini bu düzene. Arada kaynadı bizim yeni kuşak. Netflix gibi küreselcilerin zihin yıkama operasyonlarının kucağına düştüler. Modernizm ve modernleşmek adı altında yozlaşmışlık dayatıldı zihinlerine. Düşünmek yok, kitap okumak yok. Bu düzenin değişmesi elzem. Insan kendini değiştirirse dünyası da değişir. Bireylerin zihinlerine acilen format atılmalı.
Necip G. okurunun profil resmi
Bu sponsorluğun süresi ne zaman doluyor? Farabi’den soğudum yemin ederim:)
zeynep okurunun profil resmi
Bu incelemeyi bir kez daha görecek takatim kalmadı.
St okurunun profil resmi
1000Kitap'ta Sponsorlu olmak=insanları yıldırmak
Sisyphos okurunun profil resmi
Bu inceleme daha ne kadar karşıma çıkacak acaba!
uçuşan bir kağıt parçası okurunun profil resmi
Allah adı verdim bu inceleme karşıma çıkmasın artık. Yalvarıyorum.
barış okurunun profil resmi
inanılmaz emekler verip, sanat harikası gibi inceleme yazan arkadaşlarım var. Bunun yarısı kadar göz önünde olsaydı sitenin IQ ortalaması artardı
Rüveyda Gedik okurunun profil resmi
Kitap karşıma her çıkışında okuyucunun bu kitabı 199 kere okuduğu izlenimine kapılıyorum. Ve her seferinde" almayacağım bir eser" diye iç ses eşlik ediyor. Bakalım ne kadar sürecek?!
Rüüm okurunun profil resmi
Gerçekten öyle, çok güzel anlatmışsınız. Malesef ki gittikçe robotlaşan, tembelleşen düşünmeye üşenen bir çağda yaşıyoruz. Aklımız ve düşünebilme yetimiz ayırt edici özelliğimiz olmasına rağmen kendi eğitim ve öğretimimiz için kullanılmıyor.
İREM okurunun profil resmi
Farabi’ye göre erdemli insanların bozuk toplumların içinde durması son derece zararlıdır. Erdemli insanın bulunduğu bozuk yerden ayrılıp acilen erdemli insanların olduğu yerlere gitmelerini öğütlemektedir. Çünkü Farabi erdemli insanın erdemsiz toplumların içinde olmasının onu körelteceğini ve gerçek kişiliğinin zedelenebileceğini düşünmektedir. Bu kadar o insanlardan uzakta durulmaya çalışılsa da ister istemez bazı hususlarda insanı olumsuz olarak etkilemektedirler... *** “Sevgi dönüştürücüdür. Mutlak iyiliktir. Sevmeyi ve sevilmeyi insanın içerisinde yaşadığı toplum ve çevresi tarafından şekillendirilmesi gibidir. Çünkü her insan kendi çevresindeki beş insanın toplamıdır. İnsanı ne yazık ki içinde bulunduğu çevre şekillendirmektedir. Her ne kadar o insanlardan uzakta durulmaya çalışılsa da ister istemez bazı hususlarda insanı olumsuz olarak etkilemektedirler... İncelemenizi okuyunca not aldığım şu alıntıyı da eklemek istedim. Bir solukta okuduğum harika bir kitap, size katılıyorum 🌸
31 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.