Dinle Küçük Adam

Wilhelm Reich

·160 syf.·
2023 45. kitabı
Dinle küçük insan, “kendini tutsak eden yine kendinsin; az anladığın ne kadar şey varsa ona hayran oluyorsun; mutluluk, emek, hizmet bekler ama sen onu sadece yiyip bitirmek istiyorsun; mutluluk diliyorsun ama kendini sağlama almayı önemsiyorsun; hamle yapmaktan korkuyorsun, dipten ve doruktan korkuyorsun; korktuğun için bağırıyorsun; saygın görünümlere girip içten içe kendini aşağılıyorsun; yazılanları anlamasan da onlara inanıyorsun; özgür, canlı ve doğal hiçbir şeye katlanamıyorsun; sahip olduğun sorumluluğu kabullenmiyorsun; gerçekleri duymak veya görmek istemiyorsun; yaşamaktan korkuyorsun.” Oysa yalnızca sen kurtarabilirsin kendini. Bunu ben değil, bu kitap söylüyor sana. Yaklaşık yetmiş sene öncesinden gelen ve hâlâ günümüze ayna tutan bu sert çağrıya ve sorguya kulak vermek istersen bu kitabı sana tavsiye ederim.
·125 syf.·
2024 57. kitabı
Yazar Küçük Adam derken aslında kendi geçmişini de içine katmış. Kitabı okumaya başladığınızda uzun uzun düşüneceğiniz hayata bakış açınızı değiştirecek İnce ama çok anlamlı bir kitap. Kendinizi sorgulamanıza sebep olan bir eser olmuş. Günümüzdeki insanlık için herkesin okuması gereken bir kitap.
2024 Okuma Raporları
2025 10. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2025 06:35
Yazar toplumsal ve bireysel açıdan insanın iç dünyasını kaleme almış. Sevgi, çalışma ve bilginin yaşamımızın tükenmez kaynakları olduğunu anlatıyor. Küçük adam diye seslendiği kişi, insanoğlunun
2020 61. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2020 22:40
Ben şimdi ne okudum.. Ne kadar özel bir şeyin parçası oldum.. Bazı kitapların izine karışır ruhunuz.. Dinle Küçük Adam tam da bunu yapmanıza imkan veriyor.. satırlarına karışmanıza, minik ve parlak bir karşılaşmaya.. istemsizce içine çekiliyorsunuz...
2020 8. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2020 23:30
Aslında çok daha önce okuyup bitirmem gerekirdi ama ne yazık ki ödev yüküm yüzünden bu mümkün olmadı. İlk kez bir Wilhelm Reich kitabı okudum ve dilinin fazlasıyla sivri olduğunu söylemeliyim. Eleştirel, bazı noktalarda felsefik bir kitap.
Dinle Küçük Adam
2021 2. kitabı
Kitap güzeldi genel olarak fakat yazılıdığı dönem ve ülke için daha önemli o zamanlar hakkında da biraz bilgi edinilebilecek bir kitap..... Kitap çokca kendinizi elestirme ve kendi zayıf noktalarınızı bilmekle ilgili yazılmış.
2020 50. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2020 19:30
Bu kitap insanın yüzüne pat pat vuruyor.Evet(!) Uyandırmak ister gibi ve başarıyor da. Cesur yazım öfke dolu cümleler ve sahici dil yani net.Dümdüz.Her devrin kitabı.
Puan vermedi
Dinle küçük adam bir sistem eleştirisi gibi görünse de aslında sistemi ayakta tutan unsurları eleştiren bir kitap. Yani insanı. Burda bahsettiği insan topluluğu otoriteye korkuyla karışık bir bağlılık duyan, korkak, güvenli bir yaşamı özgürlüğüne tercih etmiş “küçük adam”lardan oluşuyor. Yazar küçük adamı kitap boyunca iğneliyor. Beceriksizliğiyle yüzleştiriyor. Yer yer rahatsız edici seviyede yargılıyor. Tabi kitabı okuyan kaç okur kendini “küçük adam” olarak görüp bu üsluptan rahatsızlık duyar göreceli ancak özellikle günümüz Türkiye’sinde aile,toplum, hatta siyasi baskı bile öyle yoğun ki birer küçük adama dönüştüğümüz gerçek. Yazarın fikirlerini ve yazım şeklini çok beğenmeme rağmen bir noktada aynı görüşte değilim. Yazar bu baskıcı ortamları aslında küçük adamların yarattığını, bu ortamda diktatörlerin kolayca yükselişe geçtiğini söylüyor. Ben de bunun iki taraflı olabileceğini ama daha çok diktatörlerin küçük insanlar yarattığını düşünüyorum. Baskı büyüdükçe korku küçük adama sirayet ediyor ve güvenlik ihtiyacı ki bu ihtiyaç ekonomik ve sosyal olabileceği gibi sadece hayatta kalmak bile olabilir, bu ihtiyacın olduğu yerde fikirlerin düşüncelerin özgürlük talebinin kişi tarafından bastırılması mecburi oluyor. Özgürlüğü talep eden adam hapsediliyor yargılanıyor mesleğini kaybediyor toplumda ötekileştiriliyor. Haliyle bu riski alamamak bana korkaklıktan çok çaresizlik gibi geliyor. 2025’in muhtemelen son ve en çarpıcı kitaplarından biriydi benim için. Tavsiyedir.
2018 82. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2018 00:54
Sigmund Freud'un öğrencisi ve bir psikiyatrist olan yazar tarihin en radikal ve gerçekçi isimlerinden biri olabilir ... Kitabin dili insanı tamamen içine alıyor . Birebir sana yazılmış bir kitap . Vermek istediği mesajları doğrudan yaşam üzerinden örnekleyerek veriyor, insana "Ben de küçük adam mıyım?" Sorusunu sorduruyor. Kitapta altı çizilecek o kadar çok mesaj varki , hayatı sorgulamak ve dolu dolu bir kitap okumak isteyen bir okur icin başucu kitabı olabilir. Kitaptaki illüstrasyonlar çok farklı ve güzel .
“Dinle Küçük Adam” Analiz
2018 2. kitabı
Dinle Küçük Adam kitabının yazarı olan Wilhelm Reich esasen Ruh Bilimci’dir. Okuduğumuz bu kitabın ise, kitap olması amacı ile yazılmadığını, insan üzerine çalışmalarının sonucu belgelerden ortaya çıkartıldığını söylemiştir. Kitapta sürekli olarak Küçük Adam’a hitap ediyor Reich; Küçük Adam kimdir peki? Küçük Adam: Dünyayı sarmalayan, yaşama saygı duymayan ve insanı en özündeki insanlığından uzaklaştırarak ruhunu hasta eden sistemin içinde sürekli manipülasyonlara maruz kalarak kaybolmuş yaralı ruhların ta kendisidir. Bu kitap ise bu hastalığın yazılı reçetesi gibidir. Dili ise bizler için çok hafif ve anlaşılır hale getirilmiş, terimlere boğulmadan oldukça fazla aydınlanabilir isteyen herkes. Benim için en güzel yanı, temel varoluş sorusu olan “Neden varım?” yerine “Nasıl varım?”, “Nasıl daha iyi var olurum?” tarzında sorulara cevap buluyorsunuz okudukça ve gücünüze uyanıp varoluşunuza anlam kazanıyorsunuz. Bence bütün kızların platonik aşkı olmalıdır Wilhelm Reich. Ve bütün insanların rehberi.. Barbara
Felsefe

Wilhelm ReichYazar · 25 kitap
Wilhelm Reich (d. 24 Mart 1897 - ö. 3 Kasım 1957) Avusturyalı-ABD'li psikiyatrist ve psikanalist, psikiyatri tarihinin en radikal isimlerden biri.Faşizmin Kitle Psikolojisi (The Mass Psychology of Fascism) ve Kişilik Çözümlemesi (Character Analysis) gibi çok bilinen ve dikkate değer kitapların yazarı , Sigmund Freud'un öğrencilerinden biri...