Osamu Dazai
''… İyi geceler. Ben prensi olmayan bir Külkedisi’yim. Tokyo’nun neresinde olduğumu biliyor musunuz? Beni bir daha görmeyeceksiniz.” Yirminci yüzyıl Japon edebiyatının önde gelen yazarlarından, sıradışı hayatıyla da meşhur Osamu Dazai, savaş sonrası Japonya’sının edebiyat çevrelerince tanınmasını sağlayan, kaleme aldığı ilk eserlerden Öğrenci Kız’da Tokyo’nun banliyösünde yaşayan bir genç kızın on iki saatini ironik ve hünerli bir üslupla kaleme alıyor. İsimsiz genç kızın, nefret ettiği sabahlardan birine gözlerini açmasıyla başlayıp gece yatağa yattığı anda biten kısa romanda Dazai, artık yitmiş bir dönemin yaygın toplumsal normlarına karşı bireyin duyduğu huzursuzluğu, gençliğin ilk buhranları ve asiliğiyle birleştiriyor. Öğrenci Kız, Dazai’nin sonraki çoğu eserinde yer bulacak aykırı kişiliklerin ilk örneklerinden birini görmeyi ve yazarın zihninin derinliklerine yakından bakmayı sağlayacak bir klasik.
64 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1939

Puan vermedi
Osamu Dazai / Öğrenci Kız Yazarla tanışma kitabım oldu. Genel olarak yazarın kaleminin karamsarlık barındırdığını okuduğum yorumlardan biliyordum ama karamsarlığını nasıl yansıttığını merak
Puan vermedi
Bir günde bitecek bir kitap. Bir kız çocuğu olarak hayat nasıldır, neler düşünür, neler hisseder? Ergenlik çağındaki bir kızın sabah kalkışından gece yatana kadar ki yaşadıklarını ve aynı zamanda o gün içerisinde yaşadığı kimlik bunalımlarını işlemiş.
Öğrenci KızOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202211,5bin okunma
“MUTLULUK BAZEN BİR GÜN GEÇ GELİR”
10/10 puan verdi
Tabii ki gelir de sana hiç mi uğramadı canım yazarım. Ben mutsuz olduğuna inanmıyorum çünkü bu kitap mutsuz biri tarafından yazılmışa benzemiyor. Yazar bu kitabı, bir okurunun kendisine gönderdiği
Kitabı
İnsanlığımı Yitirirken
İnsanlığımı Yitirirken
eserini okuduktan sonra okudum diğer esere göre daha az melankolik bir hava var ama yine de yazar melankoliye baya yer vermiş. Bir gün için de geçiyor her şey. Kısa bir eser olduğu için vaktinizi almayacaktır. Kızın ahlaki değerleri beni biraz rahatsız etti . Bunu dememin nedenlerinden biri de şudur: İki köpeği bulunan kızımızın sağlıklı ve güzel köpeğine sevgiyi layık görüp ayağı sıkıntılı ve çirkin köpeğine sevgiyi layık görmemesi. Dil anlaşılır bir şekilde olduğu için takribi 1-2 saat içinde okuyacaksınızdır.
9/10 puan verdi
İyi bir kız olmaya çalışan, nedenini bilmeden kendini ‘saf olmayan’ olarak gören, isimsiz ve zamansız birinin ilk gençlik yıllarından bir gün. Yazar ergenlik döneminin duygusal iniş çıkışlarını, ani duygu değişimlerini, içgüdünün büyüklüğünü,hayal kırıklıklarını, dürüst genç kızın üzerinden anlatıyor. Her an ağlamanın eşiğinde.Bir savaş veriyor kendi içinde, iki tarafı da kendisi. Kahramanımız dürüst olduğu kadar öznefret dolu. Alelade, sıradan, zayıf, güçsüz olmaktan korkarken yetişkinlerden çok daha mantıklı sorgulamaları var. Zamanla bu sorulardan uzaklaşıp toplum normlarında yaşayacağının da farkında. Onu tiksindiren yapmacıklık hepimizi tiksindirirken gün içerisinde kaçımız ‘kendi’ olabiliyor? Yazıldığı dönemde bir başkaldırı-hala değişmiş değil yaşam-. Kitap akıcı ve içeriği zengin.
8/10 puan verdi
Öğrenci Kız
romanıyla tanıştığım, Otoko'nun hayatına tanık oldum. Otoko, zengin bir ailenin kızı olarak Tokyo'ya üniversite eğitimi için gelir. Ancak burada, toplumsal ve kişisel zorluklarla karşılaşır. Romanda ilerledikçe, Otoko'nun iç dünyasına, onun yalnızlığına, depresyonuna, umutsuzluğuna ve kişisel sıkıntılarına şahit oldum.
Osamu Dazai
'nin dil ve anlatımı gerçekten oldukça etkileyiciydi. Ayrıca okurken, Otoko'nun içsel çatışmalarını ve yalnızlığını içselleştirdim. Onun hayatındaki kişisel ve toplumsal zorluklar beni derinden etkiledi. Ayrıca, romanın Japon kültürüne ve toplumuna dair eleştirileri, beni Japonya'nın modernizasyon sürecindeki değişimlerli ile ilgili düşündürdü. Sonuç olarak, "Öğrenci Kız" romanı, kısa, hareketsiz ama kendine has güzelliği olan bir kitaptı.
95 syf.
10/10 puan verdi
Öğrenci Kız - Osamu Dazai Kitabı okurken o kadar beğendim ki hakkında neler yazabileceğimi toparlayamadım.
Osamu Dazai
den ilk kitabımdı. Hayatını araştırırken öğrendiğim şeyler hem şok edici hem de
Öğrenci KızOsamu Dazai · Tokyo Manga · 202311,5bin okunma
8/10 puan verdi
KİTAP HAKKINDA Öğrenci Kız, Japon yazar Osamu Dazai’nin kısa romanı. Osamu Dazai, bir okurunun kendisine gönderdiği günlüklerden esinlenerek bu kısa romanı yazmış. Kitapta Tokyo banliyösünde yaşayan isimsiz bir genç kızın yirmi dört saati anlatılıyor. KİTAP YORUMUM Daha önce Osamu Dazai’nin İnsanlığımı Yitirirken kitabını okumuştum. İkisini kıyaslarsam, geceyle gündüz kadar fark var. Öğrenci Kız daha pozitif bir kitap. İnsanlığımı Yitirirken çok depresif, zaman zaman boğucu bir kitaptı. Öğrenci kızımız oldukça renkli bir kişilik. Bazı negatif düşünceleri olsa da hayattan keyif alan biri. Başından geçen olayları esprili bir dille bize anlatıyor. 64 sayfalık kısa bir kitap. Akıcı, keyifli bir eser. Bir solukta okunuyor. Ben beğendim. Japon edebiyatına ilgisi olanlara öneriyorum.
Öğrenci KızOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202211,5bin okunma
Mutluluk bazen bir gün geç gelir.
56 syf.
Puan vermedi
Osamu Dazai'nin okuduğum ikinci kitabı. Romanda Otako adlı genç kızın içsel hesaplamasını ve hayatını anlatıyor. Bu yazarda beni çeken bir yan var. Çok karamsar, gerçeklere fazlasıyla açık, kendini kandırarak mutluluğa ulaşmak gibi bir isteği yok. Kitap çok durağan ilerliyor ama her cümlesini hissediyorsunuz. Babasını kaybeden ve ablasıda evlenince annesiyle yalnız yaşayan Otako'nun içsel hezeyanları tek tek dile geliyor ama annesini sevdiği için her şeyi kendi içinde yaşıyor. Yansıtmıyor. Aklına takılan şarkıları mırıldanan ve gördüğü tüm ayrıntıları büyük bir başarıyla resmediyor. Keyifli okumalar...
Öğrenci KızOsamu Dazai · Can Yayınları · 202211,5bin okunma
7/10 puan verdi
"Öğrenci Kız", Osamu Dazai'nin genç bir kızın bir gününü anlattığı, içe dönük ve melankolik bir eseridir. Kitap, genç kızın zihnindeki karmaşık düşünceleri, toplumsal normlara ve kendi kimliğine dair sorgulamalarını yansıtır. Ergenlik döneminin getirdiği yalnızlık, yabancılaşma ve varoluşsal sorgulamalar gibi temalar öne çıkar. Dazai'nin kendine özgü üslubuyla yazılmış bu eser, gençlik ve iç dünya üzerine düşünenler için etkileyici bir okuma deneyimi sunar.

Osamu DazaiYazar · 14 kitap
Takma adı Osamu Dazai olan ve bu isimle daha iyi tanınan Şuji Tsuşima, 1909'da Tsugaru Yarımadası'nın merkezi yakınlarında küçük bir kasaba olan Kanagi'de dünyaya geldi. Ailedeki siyasetçi olma geleneğine karşı çıkan Dazai gençliğinde yazar olmaya karar verdi. Yirmi yaşında Tokyo Üniversitesi Fransız Edebiyatı Bölümü'ne kaydını yaptırdı. 1935'te kısa hikayeleriyle ve 1936'da ilk romanı ile (Bannen- Alacakaranlık Yılları) Akutagava Ödülü'ne aday gösterildi. Ödül başka yazarlara verilse de Dazai'nin ünü yayıldı. Bunu takip eden on yılda otuzu aşkın edebi ve otobiyografik eser yayımladı (1944 basımı Mor Bir Serserinin Gezi Notları da dahil). Dazai'nin en iyi eserleri savaşın hemen sonrasına rastlar: 1947'de Şayo (Batan Güneş-YKY 1993), 1948'de Ningen Şikkaku (Artık İnsan Değil). Hayatının büyük bölümünü intihar takıntısıyla geçiren Dazai, 1948'de metresiyle birlikte suya atlayarak intihar etti. Ama ölümünden kırk yıl sonra bile Japonya'da hâlâ ilgi gören bir yazardır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.