Cinsel Devrim

Die Sexualitaet im Kulturkampf

Wilhelm Reich – Cinsel Devrim
·352 syf.·
2026 18. kitabı
Cinselliğin yalnızca özel hayatla ilgili olduğunu düşünmek modern toplumun en büyük yanılgılarından biri olabilir. Reich, cinsel baskının sadece bireysel psikolojiyi değil, otoriteye boyun eğen toplumların oluşumunu da şekillendirdiğini savunuyor. Aile, ahlak ve gençlik üzerindeki denetim; yalnızca kültürel bir mesele değil, aynı zamanda politik bir mesele. Kitap bu açıdan oldukça cesur. Özellikle aile kurumu ve cinsel ahlak üzerine yaptığı eleştiriler, çoğu zaman doğal ve değişmez kabul edilen yapıların aslında tarihsel ve ideolojik olduğunu gösteriyor. Ama Reich’ın iddiaları her zaman ikna edici mi? Tam olarak değil. Toplumsal sorunların büyük bölümünü cinsel baskıya bağlaması yer yer indirgemeci görünebiliyor. Ekonomi, kültür ve tarih gibi faktörlerin rolü arka planda kalabiliyor. Yine de Cinsel Devrim rahatsız edici sorular sormayı başaran bir kitap. Katılın ya da katılmayın, okuduktan sonra aile, ahlak ve özgürlük kavramlarına aynı gözle bakmak pek mümkün görünmüyor.
2025 60. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2025 21:02
Wilhelm Reich-cinsel devrim bitti. Kitabın adına bakarak fazlaca göz süzüldüğüm,köşe bucak kaçarak okuduğum bir kitap Her bireyin okuması gereken bir kitap diye düşünüyorum.Siyaset ve ekonominin, cinselliği ne yönde etkilediğini ilmek ilmek işlemiş yazar.Tartışılan, toplumsal bir hareket olarak algılandığının altını fazlaca çizmiş. Katılmadığım yerler de oldu ama ben kitabı çok severek okudum. Kitaptaki bu alıntı kitabı özetler şekilde ; “ Yaşamakta olduğumuz şey, kültürel yaşamda duygusal, sosyal ve ekonomik varoluşumuzun köklerine dokunan hakiki bir devrimdir… Beşeri hayvanın kendi doğal yaşam işlevlerine ilişkin duyuları binlerce yıllık bir uykudan uyanıyor.”
2019 44. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2019 11:33
Eğer şimdiden ; bu kitabı isminden dolayı direk yargılamış ve beyninde vajina penis birleşmesi olarak kendine uygun pozisyonlar bulabileceğini ve ya okurken ihtiyaçlarını gidereceğin seksapel bir kitap olarak görmeye başladıysan bu kitaptan uzak dur. ! Neden benim başıma okuduğum kitaplar yüzünden hep bir şey geliyor! Gerçekten toplumun analizini yapıp, sorunun asıl merkezlerini okuduğumun farkındalar ve yediremedikleri için mi ? İşe gitmek için bindiğim otobüste orta yaşlı bir adamın kitabıma bakıp cıkcık layarak benimle laf dalaşına girmesi, burada kendini bilmez üç beş salağın kitabın tamamen "sikişmek" adı altında olduğu sanması. Paylaştığım alıntılar da beyni neye daha çok çalışıyorsa ona göre yorumlaması ? E tabi bunun yanı sıra çok kişinin evliliklerinde cinsel sorunları, iletişim sorunlarını da mesaj yolluyla okumadım değil. Erkeklerde kendi cinsel performanslarının başkalarıyla kıyaslanmasını istemediği için el değmemiş kadınları ister. O kadınlar yataklarına girdiklerinde ise performans yetersizliğinden tatmin olamayan adam arayışı başka kollar da bulur. Peki neyi nasıl yapmalıyız nerede hata yapıyoruz buyurun başlıyorum. Yargısız infazız tamamen gerçekten toplumun eksilerini düşünerek okumaya devam edin. Üç farklı konuda sizlere özet çıkartmak istiyorum. 1) Gençler de cinsellik ? Pek de uzun zaman olmayan bir zaman önce evlenmek isteyen insanların bedenen birbirlerini tanımaları katı biçimde cezalandırılan ahlaki bir suç olarak görülüyordu. Bugünse kilisenin,dar görüşlü tıbbın, filozofların vs. etkisine karşı daimi bir ilişkiye girmek isteyen bir erkekler bir kadının ilişkinin temeli olan cinsel alanda da birbirlerine uygun olduklarına önceden ikna olmadan birbirlerine bağlanmasının sağlıksız, sağduyusuz ve gelecek açısından yıkıcı olduğu veya
Cinsel DevrimWilhelm Reich · Cem Yayınevi · 2015197 okunma
İnsan en çok sevmesi ve sevilmesi engellendiği zaman nefret eder
2022 70. kitabı
Okunma: 13 Kasım 2022 09:01
Kısa ve öz… okunması gereken, hayati önem taşıyan bir eser. Yeterince yiyecek bulan, çalmaz. Cinsel açıdan mutlu kişinin, «ahlâkî desteğe» ya da doğaüstü «dinsel yaşan tı»ya gereksinimi yoktur.
Cinsel Devrim: Özgürleştirmeyen Özgürlükler
·281 syf.·
2018 24. kitabı
Yaşadığımız dünya bir engellenmeler dünyasıdır. Toplulukla beraber olabilmek için ölene kadar arzu, istek ve fikirlerimizi kısıtlama/gizleme yoluyla yaşarız. Toplum, en küçük birim olan aileden başlayarak "yusyuvarlak bir boşluğa sığabilmek için köşelerimizi törpüleyebilmek" adına çeşitli yöntemler geliştirmiştir. Bütünden kopulmaması için ödül-ceza sistemlerimiz her alanda mevcuttur. İsteklerin bastırılmasında en büyük güçlük cinsellik konusunda ortaya çıkmıştır. Çünkü çok güçlü bir doğal güdüdür ve başka yöne kanalize edilmesi diğer arzular kadar kolay değildir. Bu yüzden tarihsel süreçte diğer insancıl tutkulardan çok daha fazla mücadele edilmiştir. Ahlaki açıdan kötülük atfedilmesinden, sağlığa zararına kadar üzerinde sayısız spekülasyon yapılagelmiştir. (Bu bastırma ve yasaklama durumu bir tek cinsellik konusunda olsaydı bunu anlamakta zorlanabilirdik. Yönetenler için amaç insanın tüm isteklerinin kırılmasıdır. Hükmetme ve sömürmenin söz konusu olmadığı ilkel topluluklarda bireylerin isteklerinin kırılmasına da gerek kalmaz ve insanlar cinsel ilişkilerde suçluluk duygusuna kapılmadan yaşarlar.) Kitapta geçtiği şekliyle: "Sert ahlaki ilkelerin varlığı, öteden beri, temel yaşama gereksinimlerinin ve özellikle cinsel gereksinimlerin doyurulmadığını gösteren kanıt olagelmiştir. Doğal cinsel gereksinimlere kara çaldığı ya da yadsıdığı için, her türlü ahlaki düzenleme özü gereği cinsel yaşama karşıttır. Bütün ahlakçı görüşler yaşama karşıdır; özgür toplumun temel görevi, üyelerinin doğal gereksinimlerinin doyurulmasına olanak hazırlamaktır." Bu engellemelere rağmen kendi bireysel devrimini yaptığına inanan ve cinsel tabulari aştığını, cinselliğe fazla anlam yuklemedigini, bunun yemek-icmek kadar doğal olduğunu düşünen kişiler bile, bilinçli olarak cinselliği tercih
Cinsel DevrimWilhelm Reich · Payel Yayınları · 2010197 okunma
Cinsellik üzerine bir garip karalama...
·331 syf.·
2019 19. kitabı
İnsanın doğası gereği yasaklamalar hep bir merak uyandırır. Toplumların ciddi anlamda yasakladığı şeylerden bir tanesi de cinselliğin konuşulmasıdır. Konuşulması ayıp karşılandığı için daha çok gizlilik içinde konuşulur ya da istemem yan cebime koy havasına bürünülür. Yemek yemek gibi, su içmek gibi, nefes almak gibi doğal bir ihtiyaç olan cinsellik neden daha az konuşulur ya da hiç konuşulmaz? Bana göre bunun nedeni ahlak zırhının delinmesi korkusudur. Yani birileri cinsellik konuşursa toplum onu ahlaksızlıkla suçlar korkusu bu durum cinselliğin kalın duvarlı tabularını toplum tarafından çok hızlı inşaa etmiştir. Aslında toplum ahlaksız olan bir çok şeyi daha çabuk affedilir kılmasına rağmen cinselliğin konuşulması affedilebilirliğin biraz daha dışındadır. Bu durum da bireyin bilinçaltında cinselliği ahlakın tamamen dışına itmektedir Yasaklamalarla ve ayiplanirim korkusuyla merak edilen cinsellik bireyin bilinçaltındaki sorularına daha farklı yoldan cevap aramaya başlar ve birey bir kazanç sektörü haline gelen saçma sapan fantazileri görsel yollarla izleyip bilinçaltına hızlıca yüklemeye başlar, bu durum bireyin psikolojisinde ciddi çalkantılara neden olur ve bireyde ki sapıklık arzusunu yayı geren bir ok gibi germeye başlayabilir. Birey bu durumda toplum için potansiyel bir korku olmakla beraber yaşaması gereken cinsel hayatı da çıkmaza sokmaktadır. Bu çıkmaz özellikle erkek bireylerde ciddi bir batağa dönüşmektedir. Bu batak erkek bireyi, isteklerini haklı olarak kabul etmeyen partnerine cinsel şiddet uygulamaya kadar götürebilir. Bu nedenle bence cinsellik hiç bir zaman ahlakın dışına itilmemeli ahlaklı ve sağlıklı bir cinsel yaşam için bireylerin kafasındaki soru işaretleri çekingenlik göstermeden aydınlatılmalıdır. Çoğunlukla toplum cinselliği evlilik
2025 16. kitabı
Okunma: 27 Temmuz 2025 22:24
Wilhelm Reich’in Cinsel Devrim kitabında, bireyin gerçek özgürlüğünü cinsellik üzerindeki tabu ve baskıları kırarak cinsel devrimini gerçekleştirmesiyle bulacağı vurgulanır. Birey üzerinde yoğun psikolojik baskılar ve yıpranmalara yol açan cinsel gerilimin, enerji olarak etkin bir şekilde aktarılması ve baskılanmaması gerekmektedir. Hem bireyin hem de toplumun tabu olarak gördüğü cinsellik konularının aşılması, hem bireyin hem de toplumun üzerinde daha çok düşünmesi gereken önemli bir meseledir.
2020 81. kitabı
Okunma: 24 Şubat 2020 00:52
Wilhelm Reich (1897-1957) Avusturya asıllı hekim, Freudien marksizmin kurucusu, psikanalist ve politik psikolojinin önde gelen isimlerindendir. Dinle Küçük Adam ve Karakter Analizi diğer önemli kitaplarıdır. Cinsel Devrim'e gelince çevirisinde yer yer " cinsel devrim" yer yer de "cinsel tedavi" olarak kullanılmış, bu ikisi birbirinden çok farklı kavramlar. Kitabın ilk bölümünde bastırılmış cinsellik durumu, ikinci bölümünde de Sovyet Rusya'sında denenmeye çalışılıp sonra 1934 de vazgeçilen Cinsel Devrim'den söz ediyor. “Yabana atılmaz bir güç var onda, Geleceğin gücü cinsel Devrim” diye yazıyor kitabın arka kapağında ancak: Sovyet Rusya’da baçlangıçta bu düşüncenin paralelinde kanunlar çıkmaya başlanmış, her türlü cinsel düzeltimin evlilik ahlakı ile bozulduğu düşünülüp, evlilik önemsizleştirilmeye çalışılmıştır. Ailede baba egemenliğinin sonlandıran kanunlar da çıkmış, bunları doğum denetiminin, eşcinselliğin özgür kılınması izlemiş ancak 1934 de bu bu cinsel devrim çıkarılan tam tersi kanunlarla son bulmuştur. Bunun nedenleri de kitapta sıralanmıştır. Reich’in araştırmaları ilgi ile izlenmiş, ancak sonradan ABD de yapmış olduğu deneylerde kullandığı alışılmadık yöntemler nedeniyle suçlu bulunup kitapları yasaklanmış, 1957 yılına dek hapiste yatmış ve burada ölmüştür. İnsan vücudunun etrafında bir enerji olduğunu savunmuş, ve bu enerjiye de"orgon enerjisi" demiştir, bu enerjisi sayesinde, kanser dahil her türlü hastalığa çözüm bulduğunu iddia etmiştir. Bu teoriden kaynaklı cloudbuster(bulut dağıtan) adını verdiği bi alet geliştirdiği iddia edilir. Yönetmen George Lucas StarWars serisindeki “Jedilar”ın üzerinde çalıştığı "her canlının yaydığı yaşam enerjisi ve enerji alanı" diye ifade edilen bu kavramın Reich'den esinlendiği iddia edilir. "insanlar aldatılmadı.
Bilim
2023 6. kitabı
Okunma: 02 Şubat 2023 19:54
Buyurgan toplumlarda, öğretilen her şey sadece buyurulduğu için yapılmaktadır. Ki bulunduğumuz düzen de tam da bunu anlatmaktadır. Bazıları var-olduğu koşulların farkındadır, kendisinin bilincindedir. ihtiyaçlarının neler olacağını bilecek düzeyi vardır. Vücudundaki uyarılma'ları bilgisiyle okuyacak düzeyde olur. Kimi, kimseler ise o öğretiden mahrum kalmıştır. Haliyle doğasında olan cinselliğe karşı hayat boyu mücadele verir. Bu kitapta bastırılmışlığın yarattığı travmaları anlatmaktadır. Bir çok ruhsal hastalıklara neden olan temel cinsel sorunları ele almaktadır. Cinsellik buyurgan toplumlar tarafından örselenmiş, din ve ahlak üzerinden kendi hükümlerine uygun hallere getirilmiştir. İnsan tek eşli midir? yoksa çok eşli mi? daha çok bunun üzerinden doğruları ele almaya çalışmış. ilişki boyutlarını, türlerini incelemektedir. Çok daha önceleri okumam gereken bir kitap diyebileceğiniz bir kitap. Şahsen ben de öyle bir intiba bıraktı.
2021 238. kitabı
Okunma: 16 Eylül 2021 17:55
Gençler örselenmiştirler. İnsanlar evlerinde mutsuzdurlar. Neden böyledir bu? Nasıl açıklayabiliriz bu durumu? Önünü almak, çare bulmak için ne yapaliriz? gibi sorulara yanıt arayan psikiyatrist Reich, kitabın ilk yarısında bireysel cinsel sorunlara ışık tutarken diğer yarısında ise sovyetler ve zamanın devletleri cinsellik üzerine ne gibi yasalar çıkarmışlar nerede doğru nerede yanlış adımlar atmışlardır gibi tespitlere girişiyor. Özellikle evlilik üzerine olan çözümlemeleri belki de hepimizin yaşadığı ailevi nedenlerin de kaynağıdır. Okunası hoş ve çarpıcı bir kitap.

Wilhelm ReichYazar · 25 kitap
Wilhelm Reich (d. 24 Mart 1897 - ö. 3 Kasım 1957) Avusturyalı-ABD'li psikiyatrist ve psikanalist, psikiyatri tarihinin en radikal isimlerden biri.Faşizmin Kitle Psikolojisi (The Mass Psychology of Fascism) ve Kişilik Çözümlemesi (Character Analysis) gibi çok bilinen ve dikkate değer kitapların yazarı , Sigmund Freud'un öğrencilerinden biri...