Profil
Diğer duyularımızdan farklı kokular, talamusu atlayıp doğrudan limbik sisteme gider. Duygular ve anılar orada, özellikle amigdalada işlenir ve saklanır.
Sayfa 79 - ALFAKitabı okuyor
Beynimizi çıkartıp bir kavanoza koyduğumuzu var sayalım. Gerekli tüm enerjisini de kavanozun içindeki sıvıdan temin edelim. Bir taraftan da kavanozdaki beyne çeşitli sinyaller gönderen bir makine olsun. Bu makine, yolladığı elektriksel sinyallerle o kavanozdaki beyne istediği "gerçekliği" yaşatabilir (hissettirebilir).
Reklam
Atomaltı (mikro alem) yasaları yani "kuantum fiziği" mekaniği, bugüne dek bildiğimiz ya da bildiğimizi sandığımız tüm gerçekleri ve yasaları yerle bir etti.
·
Puan vermedi
Folk- Lore ?
Hocamız sınıfa ilk girdiği zaman "Folklor nedir" diye sordu. Çoğu kişi halk oyunu, türkü vb. şeyler söylediler.Yani acaba kaçımız "folklor" kelimesinin anlamını merak edip araştırdık bilmiyorum. Aslında bunun sebeplerinden biri uzun bir süreden beri ülkemizde çoğu zaman sadece yerel halk oyunlarını, türkülerini, gösterilerini kapsayan dar ve yanlış bir alana sıkıştırılmış; giderek yoz ve zararlı bir "folklorculuk" modasının gelişip yayılmasına yol açarak "folklor" terimi bilimsel anlamından saptırılmıştır. Folklor aslında Folk-Lore kelimelerinin birleşimidir. Sözcüğün kökeni folk = (halk) ve lore = (bilim)'den gelmektedir yani anlamı halkbilim demektir. Halk oyunları da bu bilimin içerisinde yer alır, yani folklorik bir ögedir. Eğer Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü okuyorsanız veya okumayı düşünüyorsanız Halk Edebiyatı dersine bu kitapla güzel bir giriş yapabilirsiniz.
Türk Halkbilimi
Türk HalkbilimiSedat Veyis Örnek · Bilgesu Yayıncılık · 201425 okunma
“Bir kuramın nesnel, bilimsel değeri onu yaratan ve anlayan insan zihninden bağımsızdır.“
“Bir kuramın bilişsel değerinin, onun insanların zihinlerinde bıraktığı psikolojik etkiyle hiçbir ilgisi yoktur.“
Reklam
“Herhangi bir kurama kör bir şekilde bağlılık entelektüel bir değer değildir; entelektüel bir suçtur.”
“Bilim ile sahte-bilim arasında sınır koyma yalnızca masa başında yapılan felsefenin bir sorunu değildir; sosyal ve politik açıdan can alıcı öneme sahiptir.”
Dünya'mızın da içinde bulunduğu Güneş Sistemimiz, Büyük Patlama'dan 9 milyar yıl kadar sonra, yani günümüzden 4,6 milyar yıl kadar önce oluşmuştur. Gezegenimiz, günümüzden 4,54 milyar yıl kadar önce oluşmuştur.
Bilim ve Gelecek
Evren'in başlangıcı olarak bilinen Büyük Patlama dediğimiz olay, 13,82 milyar yıl önce yaşanmıştır. Bu, uzay boşluğunda belli bir yerde yaşanmış bir patlama değildir. Bir "an"dır; yani zamandaki bir noktadır. 13,82 milyar yıl önce, uzayın ve zamanın kendisi var olmuştur; halihazırda var olan uzay-zaman içinde "Evren"' dediğimiz yeni bir yapı var olmamıştır. Genişlemeye başlayan da uzay-zaman dokusunun ta kendisidir.
Bilim ve Gelecek
Reklam
''bizimkine benzer kimyasal ve jeolojik yapıda olan gezegenleri arıyoruz; çünkü bu gezegenlerde de yaşamın evrimleşme ihtimali bulunuyor.''
Bilim ve Gelecek
''yaşam oldukça karmaşıktır ve bir bütün olarak tekrardan yaratılması oldukça zordur.''
Bilim ve Gelecek
Matematikçilerin dediği gibi: "Quod erat demonstrandum!" Yani: "İspatlanması gereken şey, ispatlandı."
Bilim ve Gelecek
Tiktaalik roseae. 375 milyon yıl önce yaşamış, karasal yaşama uyum sağlamaya başlamış bir balık! Balık gibi pulları, yüzgeçleri ve solungaçları var; ama bir timsah gibi yassı başa sahip.
Bilim ve Gelecek
Canlılığın okyanuslarda başladıktan sonra karalara geçecek biçimde evrimleştiğini biliyoruz. Omurgalılar da sularda evrimleşti; ancak 400-350 milyon yıl önce karalarda da omurgalılar görülmeye başlandı; elimizde tüm fosiller var.
Bilim ve Gelecek
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.