Senin Hikayen

Orijinal Dil:
İngilizce
Orijinal Ülke:
Amerika Birleşik Devletleri

İç kozmoza hızlı bir yolculuk...
2025 11. kitabı
Okunma: 28 Mart 2025 12:41
Kuşaklar boyunca insanlar doğmuş, kırılgan bir bedeni idare etmekle mücadele vermiş , kendisine sunulan küçük bir duygusal gerçeklik kesitini yaşayıp ölmüş. Ve son yıllarda pek çok soru sormaya başlamış. Kim olduğumu seçemedim dünyaya gelirken ama kime dönüşeceğimi seçebilir miyim acaba? Ben kimim? Kontrol kimde? Nasıl karar veriyorum? Gerçeklik nedir? Başkalarına gerçekten ihtiyacım var mı? Dijital ölümsüzlük mümkün mü? Yapay zekayı hayatımda nasıl kullanırım? Duyularda eş zamanlılık nasıl bir çıkmaz ? ...... Beyin, işleri mümkün olduğunca otomatik pilot üzerinden yürütmeye çalışsa da, sürekli falsolu topların geldiği bir dünyada bu her zaman mümkün değildir. Dolayısıyla beynin kontrol mekanizmasını çözmek , nasıl karar aldığımızı anlamak gerekli. Beyin sinyallerini kontrol edebilmek ya da simülasyon şeklinde aktarım yapabilmek için yapılmış pek çok deney ve çalışma kitapta toplanmış. (En ilginç olanları Çin Odası Argümanı ve Vagon açmazı idi bence) Ayrıca Alcor Uzun Yaşam Vakfı nın çalışmaları çok ilgi cekici olmakla birlikte gelecek yıllarda bizi neler bekliyor diye düşündürüyor insana. Stanford Üniversitesinde bir nörobilimci olan yazarın kafatası altındaki dünyaya bizi götürdüğü bir gezi gibi aslında. Okumayı zorlaştıran bilgi kutucukları beni bir miktar rahatsız etti . Onları konu ortasında değil de konu sonunda verse daha iyi olabilirdi. Bölüm bölüm ayrı konular işlenmesi de araya farklı kitaplar alabilmeyi ve zamana yayarak okumayı kolaylaştıran bir tercih olmuş. Kurgu dışı okumaları seven herkesin okuyabileceği bir kitap olmuş . (10 yaş altı çocuklar için sıkıcı olabilir yalnızca terimsel ve bilimsel ifadelerde zorlanabilirler) Kitabı okumama sebep olan Kitap Simyacıları Kulübü ne teşekkür ederim. Keyifli okumalar...
Sağlık-Bilim
BeyinDavid Eagleman · Domingo Yayınevi · 20167,1bin okunma
Görmek için gözlerden fazlası gereklidir!
2024 97. kitabı
Okunma: 05 Haziran 2024 19:06
Kitap isminden de anlaşılacağı üzere "Beynimiz"ile ilgiliydi.. Beynimiz , düşüncelerimiz, deneyimlerimiz.. Yazar nöral açıdan bakarak bizi de bu bilim yolculuğuna çıkarmış. Benim açımdan çok keyifliydi ve akıcı bir kitaptı.. Yazarın bir tespiti de çok hoşuma gitti. Diyordu ki: "Toplumumuz beyin hakkında konuşmak yerine ,neden yayın organları, ünlüler dünyası ",reality show'larla "doldurur beynini?.." Düşününce ne kadar çok hak verdim. Kendi dünyamıza hapsolmuş tutsaklığımızın farkında bile değiliz. Sorgulamıyor, tembelliğe yatıyoruz, dünyayı nasıl algılıyor nasıl kararlar veriyoruz, hiiiç!? umrumuzda bile değil.. Kitapta bir de kadınların "Botox" çılgınlığı ile ilgili bir bölüm vardı ki ,ders gibiydi ! Bir de , hani bazen sorgularsınız kafanızda, evirip çevirip düşünürsünüz,işte yazar da bunlara cevap gibi yazmış da yazmış.. Bilgilenmek güzel şey hakikaten:) Ve tabii Oddyseuys antlaşmasına da değinmeden geçemeyeceğim.Ilgiyle okudum.. Son olarak yine şahane bir alıntı ile bitireyim. (Bu alıntı çok hoşuma gitti ..) "...Kim olduğunuzu belirleyen süreç, önceden var olan olasılıkların tek tek elenmesiyle tanımlanır. Sizi siz yapan, beyninizde gelişen değil, beyninizde yok edilen şeylerdir aslında..." Çok ilginç bir tespit değil mi ? Kitabı keyifle okudum,herkese tavsiye ederim. Not:Kitapta "soykırım "bölümünde yazar ,"Anadolu'da sadece Ermeniler'e soykırım yapıldığını yazmış. Bütün dünyada olduğu gibi yanlı davranmış.. Kendisine katılmıyorum!
2022 32. kitabı
Bilim kitabı olduğu halde her okurun anlayabileceği sade bir dille yazılmış ve bölümlere ayrıldığı içinde okunması daha da kolaylaşıyor. Sinirbilimi üzerine yazılmış bir kitap olup,bilimsel çalışmalar ve çeşitli tartişma konularıyla zenginleştirilmiş. Beynin çalışma mekanizmalarını, milyarlarca sinir hücresinin birbirleriyle bağlantılarını anlatıyor. Beynimizin dinamik bir yapıya sahip olduğunu her yıl icinde edindigimiz yeni bilgilerin zihnimizde fiziksel değişimlere neden oldugunu öğreniyoruz. Duyu organlarının, hareket kabiliyetinin hatta karar verme mekanizmasının nasıl çalıştığı anlatılıyor.Çok zihin açıcı, şaşırtıcı, öğretici muhteşem bir bilim kitabı. Herkesin okuması her evde olması gereken bir kitap ve tekrar tekrar okunmalı düşüncesindeyim. İyi okumalar dilerim
İnceleme
·272 syf.·
2016 115. kitabı
Bilim ve onu temsil eden bilim adamlarının amacı, ulaşmak istediği nihai sonuç objektif gerçekliktir. Eskiden bilim nesnel varlığın (3 boyutlu varlık alemi) objektif gerçekliğini izah etme üzerine yoğunlaşmıştı. Öznel varlığın (subje ve onunla ilgili olgular) yorumlanması daha çok felsefecilerin üstlendiği konuydu. Artık şimdi bilim adamları din(!)den sonra felsefeyi de yetersiz bularak, var olan, olup biten her şeyin bilimsel açıklanabileceği inancindadırlar. Son zamanlarda çıkan eserler ve hatta elimde okuyup incelemesini yapmakta olduğum bu eser de bende böyle bir izlenim bırakmıştır. İsminden belli olduğu gibi kitap beyin'imizi konu edinmiştir. Bu kitabın farkı, beynin anatomi veya fizyoloji kitaplarında bahsedilen yapısı ve fonksiyonlarından bahsetmiyor olmasıdır. İnsanın subjektif gerçekliginin en çok tezahür ettiği yer beyindir. Düşünüyoruz beyinde, acı çekiyoruz beyinde, görüyoruz beyinde, duyuyoruz beyinde, karar veriyoruz beyinde...vb. İşte bu kitapta, bu ve bu türden beyinde gerçekleşen, nesnel diyemediğimiz, boyut biçemediğimiz gerçekliğin altında yatan, olup biten objektif gerçekliği sorgulamak ve açıklığa kavuşturmak amaçlanıyor. Yazarın kendi ifadesiyle; "derin bir sorgulama düzeyi yakalamak." Okurken elinizde olmadan böyle bir sorgulama düzeyi yakalayacaksınız. Kitabın bazı yerlerinde "yok artık" demiştim. Yazar, dilimizle hatta kol ve bacaklarımızla da görebilecegimizin nörolojik olanağından bahsediyor. Bunun gibi nice şey. Kafatasımızın içinde bu ķüçücük fiziksel malzemenin inanılmaz "işler çevirmesine" çok farklı bakış açısı ortaya koymakla D.Eagleamen beni büyülemiş durumdadır. Sorguladım ve bir anlamda da ürktüm kendimden. I am a the brain man!
2024 110. kitabı
Okunma: 08 Ağustos 2024 23:47
Nörobilim dünyasında büyük bir okur kitlesine sahip David Eagleman, karmaşık konuları herkesin anlayabileceği türde anlatan bir yazar. Eseri Beyin'de bunu görebiliyoruz. Kitap, beynimizin nasıl çalıştığını, kim olduğumuzu, nasıl şekillendiğimizi, bunun günlük hayatımıza etkilerini anlatıyor. Günlük hayattan örnekler vererek konuları daha anlaşılır bir hale getiriyor. Bizleri sıkmadan bilgilendirici bir serüvene çıkarıyor. Kitap, altı ana bölümden oluşuyor; -Gerçekliğin Yaratılması -Kimlik ve Kişilik -Karar Verme Süreçleri -Algı ve Bilinç -Sosyal Beyin -Gelecek ve Teknoloji Bir arkadaşımın önerisi ile başladığım kitabı sevdim. Beyne ilgisi olanları ya da sadece farklı bir şeyler okumak isteyenleri kitabı okumaya davet ediyorum.
BeyinDavid Eagleman · Domingo Yayınevi · 20167,1bin okunma
Beyin: Senin Hikayen Kitap Yorumu :)
2023 152. kitabı
Okunma: 10 Mart 2023 15:06
Yazarın ilk kitabını okuduktan sonra hemen bu kitabını da okumaya karar verdim. Yer yer aynı örneklerden faydalanmış olsa bu kitabın anlatımını daha açık ve zevkli buldum. Bu kitapta daha çok karar verme süreçlerimiz, bilincimiz ve bilincimizin organizma ötesine taşınıp taşınamayacağından bahsediyor. Buna ek olarak yazarın katkısı ile kitapla aynı zamanda The Brain isimli bir belgesel de çekilmiş. Beyin hakkında çok tıbbi ve karmaşık kavramlara girmeden bilgilenmek, felsefi sorgulamalar yapmak istiyorsanız mutlaka okumalısınız.
2024 8. kitabı
Okunma: 05 Şubat 2024 11:11
David Eagleman'ın daha önce “Incognito - Beynin Gizli Hayatı“ kitabını okumuştum. İki kitap da benzer konuları işliyor. Hatta bazı konuların tekrarlandığını söyleyebilirim. Kitapta genel olarak beynin yapısı ve işleyişi hakkında herkesin anlayabileceği bir anlatımla bilgiler verilmiş. Böylesine bilgilerin akıcı bir şekilde sunulması önemli. Örneklerle, deneylerle verilen bilgiler desteklenmiş. Bu da anlatımı hem daha akıcı hale getirmiş hem de anlaşılmasını kolay kılmış. Okudukça, öğrendikçe insan vücuduna hayran kalmamak gerçekten elde değil.
2021 13. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2021 22:14
Kitap okuduğum en akıcı bilimsel ve akademik kitaplardan biri. Dili sade ve anlaşılır. 6 farklı bölümden oluşuyor. Her bölümün içinde yapılan birçok deney ve araştırmadan bahsediliyor. Okurken insanı hayrete düşüren çok fazla olay var. Kitabı okurken basit gördüğümüz eylemlerin arkasındaki bilişsel süreçleri fark etmek, insanı nasıl bir mucize olduğuna dair düşünmeye sevk ediyor. Beynin yapısından ziyade, içinde olanlar, nöronların etkinlikleri, akılda kalıcı ve heyecanlandıran deneylerle anlatımı canlı tutuyor. Beynimizin içinde neler olup bitiyor, bizim için çok basit gelen yürüme eylemi için bile beynin aslında ne kadar çok iş yaptığını daha iyi anlayabiliyorsunuz. Kendisinin de dediği gibi beyinde olup bitenleri ne kadar iyi anlarsak onu o kadar iyi kontrol edebiliriz. Ayrıca beyindeki en ufak bir değişikliğin karakteriniz de dahil hayatınızı nasıl kökten değiştirebildiğini anlıyorsunuz. Gelecekte bizi neler bekliyor, yapay zeka ile farkımız neler bu konulara da değiniyor. Beyinle ilgili ele aldığı konuları deneylerle ispat ederek okuyucusunu tatmin edecek bir kitap yazmış diyebilirim. Nörolojik başarı aynı zamanda teknolojik başarı demektir yazara göre. Beynin potansiyelinin, beyinde gerçekleşen fiillerin teknolojik simülasyonunun gerçekleştirilmesi, ki bu eğer başarılabilinirse ilerleyen yıllarda akıl almaz teknolojik icatlarla karşılaşabiliriz. Üstelik yazar bunları ağır ve bilimsel bir dille değil sohbet havasında anlatmış ve kitap akıp gidiyor. Çok ilginç ve farklı bir kitap olduğunu ifade etmek isterim. Başlarken bu kadar seveceğimi düşünmemiştim. Aynı isimli belgeseli de var, onu da tavsiye ederim.
·245 syf.·
2024 346. kitabı
Kitap 6 bölümden oluşuyor; 1.Ben kimim? 2.Gerçeklik nedir? 3.Kontrol kimde? 4.Nasıl karar veririm? 5.Size ihtiyacım var mı? 6.Kime dönüşeceğiz? Yukarıdaki sorular ekseninde beynin gelişimi değişimi, etkileşimi hakkında bilgiler sunarken beyin ile ilgili yapılan araştırmalardan örneklerin de bulunduğu; Yapay zekâ da zamanla bilince kavuşacak mı, karar verdiğimiz zaman bilinçli bir şekilde mi karar veriyoruz, çevreden kendimizi soyutlayabilir miyiz gibi önemli soruların da yer aldığı bir kitap. 1,5 kg ağırlığında olan gerek insan vücudu açısından gerekse evren açısından önem arz eden hayranlık uyandırıcı karmaşık ama bir o kadar da ilgi çekici organlardan biri beyin. Farkındalık oluşturan bir kitap aynı zamanda. Serkan Karaismailoğlu’nun Mater serisini de okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim. Oradan okumuş olduğum beyin ile ilgili kısımları bu kitapla pekiştirdim diyebilirim. Önce veya sonra okuması size kalmış. Keyifli günler, keyifli okumalar dilerim.
2025 13. kitabı
Basit ve yalın anlatımla lise beyin bilginizle bu kirabın tamamını anlayabilirsiniz. Normalde böyle kitaplar sıkıcı olduğunu bilirim ama bu kitap tam tersine elimden bırakamadığım bir akıcıklıkta yazılmıştı. İlgimi ve dikkatimi çeken konular olduğu için belki de bilemem ama beyine ilginiz varsa ve 0 dan başlamak istiyorsanız kesinlikle okumanız gerektiğini düşünüyorum. NOT!! Andolu'da ermenilere bir soykırım falan yapılmadı tam tersine onlar bize yaptı. Bunun yazılması yanlış!

David EaglemanYazar · 9 kitap
Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Bölümü Stanford Üniversitesi'nde misafir doçent olarak görev yapan Amerikalı yazar ve nörolog. David Eagleman aynı zamanda Bilimler ve Hukuk Merkezi'nin müdürü olarak görev yapmaktadır